Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Укратко о Олимпијади

Укратко о Олимпијади

25-11-2013 09:55:26 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Наставља се штафета олимпијске ватре Сочи-2014. Олимпијска ватра је стигла возом из Хабаровска у главни град Јеврејске аутономне области Биробиџан у понедељак 18. новембра. Један од симбола Олимпијаде је остао у граду заувек – њега је купила месна становница, изразивши тиме љубав према родном граду.

Сочински дендраријум: бомбонско дрво и италијанска ренесанса

У Сочинском дендраријуму може да се види највећа у Русији колекција егзотичних биљки, коју често називају зеленом ризницом руских суптропика. На територији 50 хектара, која је скоро половина чувених Краљевских ботаничких башти Кју у Енглеској, налази се око две хиљаде врста биља из читавог света. Разноврсност зелених експоната би пренеразила и најискуснијег ботаничара. Ту има више од 20 врста палме! У дендраријуму ћете видети хлебно дрво, које расте на Хавајима и Јамајки, уживати у гледању стабала из Мексика и Северне Америке, дотакнути сапунске орахе, који се помињу у древним индијским изворима, посвећеним медицини. За сладокусце ту има право бомбонско, или карамелно дрво, односно, мирисава жутиковина. Правим поносом дендраријума се с правом сматра четинарско дрво метасеквоја, која се већ давно налази у Међународној Црвеној књизи. Његова дивља врста се налази само у Кини.

Дендраријум је необичан не само својом јединственом флором, већ и архитектуром. Сваки део овог огромног парка има свој посебан стил. Централни његов део је минијатурна Италија. То су сенице, ротонде, вештачки рибњаци, необичне скулптуралне композиције у духу Ренесансе. Ако волите уздржани стил, вреди да завирите у енглески пејзажни парк, где се може уживати у ружама и локвањима. Шетајући дрворедима, будите спремни за сусрет с пауном или нојем – последњи, додуше, налази се на ограђеној територији.

Олимпијске збирке

Најодговорнији су и нјважнији на Олимпиади организатори. Они морају да предвиде све, мисле на многе ствари. Међутим, како се каже, ништа људско им није страно, зато и они могу да погреше. Неке су грешке остале у историјату Олимпијада. Рецимо, 2010. године у Ванкуверу биатлонисти репрезентације Пољске добили су спортску униформу са заставом кнежевине Монако. Није било лако наћи кривца. У Националном олимпијском комитету су изјавили да је то грешка руководства Пољског удружења биатлона, који су, са своје стране, превалили кривицу на произвођаче. То није једина брука. На Олимпијади у Торину 2006. године немачки биатлонисти су три дана наступали под белгијском заставом, док нису приметили да су боје побркане . 1924. године у време утакмице репрезентације Уругваја и репрезентације Краљевине СХС организатори су ставили заставу Уругваја наопако, поред тога су они пустили фонограм с бразилском самбом. Неке грешке организатора нису биле примечене годинама. Рецимо, приликом генералне пробе отварања Олимпијаде-1972 у Сапору један од гледалаца, који се интересовао историјатом ових такмичења, скренуо пажњу да су у логотипу Олимпијских игара побркана места колутова у бојама. Организатори такмичења су дуго негодовали због његових примедаба, али када су се обратили извору, испало је да је гледалац у праву, на Олимпијадама је током последњих 20 година коришћен био погрешан логотип.

Железничко путовање олимпијске ватре

Наставља се штафета олимпијске ватре Сочи-2014. Олимпијска ватра је стигла возом из Хабаровска у главни град Јеврејске аутономне области Биробиџан у понедељак 18. новембра. Један од симбола Олимпијаде је остао у граду заувек – њега је купила месна становница, изразивши тиме љубав према родном граду. Тог дана је ватра посетила градилиште космодрома Источни у граду Углегорск. 19. новембра ватра је стигла у Белогорск, где су је дочекали са огромном заставом Руске Федерације од 12 метара. Специјално ради свечаног догађаја местни становници су припремили огромну напуњену амурску рибу – ротана, једног од главних симбола тог региона. 21. новембра је ватра посетила Читу, 23. новембра је одржано спуштање буктиње на дно најдубљег на планети језера Бајкал, унетог у списак објеката Светске природне баштине УНЕСКО. То је био врхунац читаве недеље штафете.