Велика књига - избор читалаца

25-11-2013 09:40:45 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Неколико дана пре званичног објављивања победника националне књижевне награде Велика књига у Москви су сагледали резултате интернет-гласања читалаца. Избор народа је такав: највише гласова је добио роман Тетка Мотја Маје Кучерске. На другом је месту са минималном разликом монографија Гумиљов син Гумиљова Сергеја Бељакова. Осталих 9 номинаната је добило на Интернету двоструко мање гласова од лидера.

Читаоци, поред професионалног жирија, учествују у избору победника Велике Књиге од самог основања ове награде 2005. године. Награда читалачких симпатија много вреди, каже у интервјуу Гласу Русије данашња победница Маја Кучерска.

- Ипак се друштво навикло на то да је код нас песник више него песник. Чини ми се, ако си писац, људи су више спремни да те чују. То не може да некако радикално промени њихове обичаје, али тражи да се замисли. Изјава писца, уметника, увек мало мења степен гравитације.

Да ли је у стању да промени степен гравитације роман Тетка Мотја Маје Кучерске? Маја Кучерска размишља у њему у о судбини савремене 30-годишње жене – филолога. Она је паметна, лепа, али се осећа као тетка Мотја, оптерећена послом и кућним обавезама. Она не може да успостави душевни контакт с мужем-компјутеристом – човеком из друге културне средине. Свему томе се додаје љубавни роман са познатим публицистом и ТВ водитељем. Он је ожењен, те не жели да напусти породицу. У том сложеном тренутку њеног живота у руке јунакиње доспева дневник сеоског учитеља из почетка 20. века. Неужурбани живот у мањем граду, слике несталог руског начина живота… Две епохе се испреплићу, тражећи од читаоца да размишља о породици и верности, о вечним вредностима људског бивствовања.

Маја Кучерска је у интервјуу Гласу Русије испричала да је дуго писала роман – скоро 7 година. Реч је о мањку времена, јер је књижевница уједно публициста, пелагог. Међутим, није само то – били су и чисто филолошки проблеми.

- О прошлости је писати једноставније и лакше. Постоји језик, којим се може причати о крају 19. – почетку 20. века. Међутим, када пишеш о данашњости, писати је страшно тешко, јер тај језик не постоји. Није јасно како да опишеш оно, у шта смо сваки дан зароњени. Сваког тренутка се суочавам с тим проблемом – проблемом, како да испричам.

Читалачки жири Велике књиге је ставио скоро на исти ниво с романом Тетка Мотја књигу Сергеја Бељакова о познатом историчару Лаву Гумиљову. Син два велика руска песника – Николаја Гумиљова и Ане Ахматове, он је био аутор оригиналне теорије етногенезе. Његова истраживања на граници различитих научних дисциплина нису била призната у совјетско доба. Идеје Лава Гумиљова, његова личност су потонули у гласинама и лажима, - прича аутор књиге Сергеј Бељаков.

- И његови присталице, и његови противници говорили су и данас говоре о Гумиљову невероватне ствари, често веома смешне. Желео сам да срушим те митове и покажем правог Гумиљова, шта у њему има интересантно, шта нема. Свакако, хтео сам да испричам не само о науци, већ и о његовом животу.

Хоће ли се поклопити мишлење професионалног жирија с мишленем читалаца? Интрига ће бити решена 26. новембра.

Татјана Завјалова,