Иран и шесторка склопили погодбу

25-11-2013 09:15:35 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Према узајамном договору, Техеран за 6 месеци блокира свој нуклеарни програм. Постојеће центрифуге за обогаћивање уранијума ће зауставити, нови капацитети неће се монтирати.

Залихе уранијума, обогаћеног на 20 одсто, ликвидираће. Инспектори МАГАТЕ ће моћи да обиђу све нуклеарне објекте те републике. За узврат ће САД и ЕУ знатно олакшати санкције према Ирану. Између осталог, Иран ће имати приступ блокираним у износу од 4,2 милијарде долара активима. Током читавог времена ће трајати преговори између Ирана и шесторке међународних посредника, - истиче експерт за проблеме Централне Азије и Блиски Исток Семен Багдасаров.

- Рок од 6 месеци, током којег светска заједница, пре свега државе шесторке, морају да се убеде да је Иран заиста спреман да испуни преузете обавезе, није случајан. Реч је о томе да у Ирану постоји јака опозиција. То су руководство Корпуса стражара исламске револуције и иначе специјални ресори. То је прво. Друго – мора да се призна да ће током 6 месеци Израел и Саудијска Арабија учинити све, што је могуће, да би изазвали сумњу у искреност Ирана у испуњавању обавеза, јер те државе нису заинтересоване за зближавање Запада с Ираном.

Забринутост Израела и Саудијске Арабије није неоснована. Ситуација у том региону је таква да су Вашингтону и ЕУ од користи радни односи с Техераном. Са своје стране, западне санкције су знатно ослабиле иранску економију. То је згодан моменат за узајамну слогу, - сматра експерт-оријенталиста Института стратешких оцена и анализе Сергеј Демиденко.

- Ирану је потребно да изађе из међународних санкција ради побољшања економске ситуације у земљи, привлачења допунских инвестиција. Иначе, основни циљ новог председника Ирана Роханија је стабилизациа економије. Зато је Техеран пружио уступке. Одиграло је улогу и погоршање односа САД с њиховим савезницима у Персијском заливу. Чини ми се да су се Саудијска Арабија и Катар обезобразиле. Зато Вашингтон у принципу стави на знање својим клетим савезницима да би могао да ревидира приоритете, те оријентише политику на контакте с државом, која је регионални опонент Саудијске Арабије и Катара. Дакле, ту су заступљени и политички, и економски аспекти.

Међутим, учесници преговора у Женеви третирају резултате на свој начин. Према мишлењу МСП РФ, споразум Ирана и шесторке је признање безусловног права Техерана на развој мировног атомског програма под строгом међународном контролом. Заједничким напорима стране су решиле један од крупних задатака светске политике – ирански нуклеарни проблем, - констатовали су у министарству.

Истовремено је државни секретар САД Џон Кери истакао да је споразум постао могућ захваљујући строгим економским санкцијама према Ирану, и то он не обухвата признање права Ирана на обогаћивање уранијума.

Шеф МСП Ирана Џавад Зариф сматра да резултати преговора омогућују стварање нових услова, заснованих на уважавању права иранског народа, укидање свих сумњи у вези са мировним карактером иранског нуклеарног програма.

Генерални секрентар УН Бан Ки Мун је изразио наду да договори могу да буду основа историјског споразума за Блиски Исток. Он је честитао преговарачима постинути напредак и позвао на развијање успеха.

Наталија Коваљенко,