Русија и Турска - преговори Путина и Ердогана

24-11-2013 10:13:33 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Санкт-Петербургу су одржани преговори председника Русије Владимира Путина с премијером Турске Тајипом Реџепом Ердоганом. Робни промет између земаља износи 36 милијарди долара, умногоме на рачун испорука руских енергената, који обезбеђују више од половине потребе Турске за њима. Руско-турски односи су на свој начин јединствени.

Трговинска размена, изградња гасовода Јужни ток и огроман број заједничких пројеката чине наше земље правим партнерима. Међутим, чланство Турске у НАТО и тежња за ЕУ диктирају Анкари неке представе о светском поретку, које се разликују од представа Москве. Оглашавајући резултате сусрета, турски премијер се изјаснио у позититвном кључу.

- Верујем да Русија и Турска имају обавезе у региону са гледишта азербајџанско-јерменског конфликта, са гледишта ситуације у Сирији, развоја ситуације у Ираку. Постоје заједнички кораци, које морамо да предузмемо, те преговори, које смо имали о тим темама, омогућили су да створимо платформу, базу за регулисање тих питања.

Русија се с тиме слаже. Стране су више пута истицале да је циљ – постизање мира у региону исти, само начин постизања тога оне третирају различито.

Турска иступа за свргавање режима Башара Асада у Сирији. Русија види у томе опасност коначне дестабилизације, те осуђује одржавање паралелно с међународном конференцијом о Сирији под окриљем УН Женева-2 седнице такозване Групе пријатеља сиријског народа. На њој су лидери земаља ЕУ и САД уз учешће Турске поставили циљ свргавање данашњих власти. Владимир Путин је изјавио да без обзира на различите погледе на сиријски проблем стране ће тражити компромис.

Преговори Украјине о удруженом чланству у ЕУ Турску се директно не тичу. Она, мада изјављује о европским амбицијама, за сада је одлучила да обустави своју евроинетеграциону активност. Међутим, на преговорима је била реч и о Украјини. Приликом конференције за штампу према резултатима преговора Владимир Путин је објаснио, зашто Русија иступа против закључивања споразума између Украјине и ЕУ. У том случају ће бити аутоматски сторнирани трговински споразуми Кијева и Москве. То није политичка, већ економска неопходност, - истакао је председник РФ. Он је такође критиковао став ЕУ.

- Када смо чули да Украјина не обуставља, већ одгађа потписивање уговора с ЕУ, те жели да све економски израчуна… чули смо претње од стране наших европских партнера према Украјини. То је уствари притисак, уцена. Председник Јанукович је предложио спровођење тространих преговора о тим проблемима. Спремни смо за такве преговоре.

Према речима Владимира Путина, спремност или одустајање ЕУ од таквих тространих преговора ће у истој мери постати доказ озбиљности намера европских партнера Русије.

- Рекао бих, да је то својеврсно тестирање спремности наших еваропских пријатеља да воде преговоре на равноправној основи, или одсутност такве спремности. Само се не сме ништа политизовати. Турска има велико искуство вођења преговора с ЕУ. Замолићемо премијера за савет, како да се понашамо у том случају.

За узврат је Ердоган замолио за учлањивање Турске у ШОС и ЕвроазЕС.

Владимир Путин је изразио благонаклоност према тој молби.

- Тачно знам: ауторитет Турске на међународној сцени, њена независна суверена политика, коју Турска спроводи под Вашим руководством, пружа основе за све активније учешће Турске у регионалним међународним организацијама. Русија је за то заинтересована.

На позадини успеха узајамне трговине преговори су одржани у позитивној атмосфери. Донета је одлука да се робни промет повећа на рекордних 100 милијарди долара годишње. Поједностављање царинских процедура ће олакшати задатак, изјавио је у интервјуу Гласу Русије амбасадор Турске у Русији Ајдин Адиан.

- Предузимају се многи кораци ради олакшања трговине у техничким сферама, нарочито царинској, транспортној и логистичкој гранама. Конкретни примери таквог рада су ширење обима поједностављеног царинског коридора, изградња нових логистичких центара, диверзификација маршрута путем коришћења допунских стражарница.

У енергетској сфери билатерална сарадња је постигла стратешки ниво. Активно се гради атомска електрана Акују. Турска је пружила своју искључиву економску зону руским гасоводима у оквиру пројекта Јужни ток. Према речима амбасадора Турске републике у Русији, тај пројекат у вредности 20 милијарди долара је истовремено узор за читав свет – није исклучено партнерство Русије и Турске у трећим земљама.

Ксенија Фокина,