Нове ракете – нове могућности „Тора“

23-11-2013 12:46:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Системи ПВО су једна од главних компоненти савремене војне машинерије, које обезбеђују њену стабилност у условима сталног усавршавања авионске технике и наоружања. Заменик генералног директора концерна „Алмаз-Антеј“, Сергеј Друзин, је за „Глас Русије“ говорио о неким најновијим производима компаније, између осталог, о ЗРК „Тор-М2“.

Многолики „ђеврек“

Зенитно-ракетни комплекс малог домета „Тор“ свој назив није добио у част скандинавског божанства, већ по геометријској фигури. Данашња најновија модификација система – „Тор-М2“ се од претходних разликује усавршеном опремом и наоружањем.

Међутим, за Оружане снаге Русије и стране наручиоце све донедавно се производила унеколико упрошћена варијанта система – „Тор-М2У“ (извозна варијанта „Тор-М2Е“). Ови системи имају нови радар и опремају се ракетама раније генерације 9М331.

Ракета нове генерације 9М338 је, по речима Сергеја Друзина, недавно прошла кроз циклус додатних испитивања у оквиру припреме за серијску производњу. У току тестирања за мете типа „Саман“ (које се преправљају на основу ракета застарелих ЗРК „Оса“) нове ракете су показале могућности директног погађања циљева малих димензија (пречника 20 см). Притом је било потврђено премашивање максималног домета погађања предвиђеног техничким задатком.

Друга врлина 9М338 су њене мање димензије у поређењу с 9М331: на једној борбеној машини сад се може уградити до 16 нових ракета у односу на 8 ракета, што је био случај на претходном моделу. У комбинацији с усавршеним радаром и повећаним капацитетом система за управљање то ће омогућити да се повећа број циљева на које се истовремено пуца до четири. Потврђене карактеристике ће омогућити да се већ у најскорије време пусти у производњу потпуна верзија „Тор-М2“ и да се значајно повећа борбена готовост ПВО копнене војске.

Осим тога, нова ракета може да се користи за јачање ПВО бродова ратне морнарице, опремљених ЗРК „Кинжал“. Како саопштава Сергеј Друзин, уколико буде постојала одговарајућа наруџбина у току поправке и модернизације бродова „Кинжали“ из флоте се могу модернизовати за примену нових ракета.

Даља перспектива

Усавршавање система ПВО зависи од развоја електронске индустрије, металургије, хемије и других грана индустрије и науке. Кључни елемент система ПВО постају радари с активном фазном антенском решетком (АФАР).

Специфичност АФАР је то да сваки елемент решетке или група елемената имају свој сопствени минијатурни предајник. Уз велики број елемената решетке обезбеђује се одашиљање сигнала веће јачине. Примена АФАР омогућава да се кардинално прошире могућности радиолокационих средстава с истовременим повећањем њиховог ресурса и поузданости.

Технологија АФАР је одавно позната, али освајање нових материјала, као што је халијум-нитрид, омогућава да се повећа моћ транзисторских појачивача који се користе и да се тако обезбеди повећање могућности радара уз исте габарите. Додатно побољшање карактеристика се обезбеђује дигиталном обрадом сигнала непосредно у антени (дигитални АФАР). Ово повећава селективне могућности, прецизност и отпорност на сметње. У комбинацији с повећањем рачунарских могућности система за управљање и усавршавањем самих ракета обезбеђује се повећање могућности комплекса.

Овакви радови су скупи, али пораст прихода „Алмаз-Антеја“ – лидера руске одбране од продаје и његово 14. место на списку највећих војно-индустријских предузећа на свету по нивоу прихода за 2012. годину (5,8 милијарди долара по подацима рејтинга ТОП-100 америчког издања Defense News) у ситуацији све већих војних трошкова Русије и стабилне потражње за производњом из области одбране у иностранству, дозвољава нам да очекујемо појаву нових система ПВО у блиској будућности.

Илија Краминк,