Русија специјални партнер Индије у ВТС

23-11-2013 11:54:45 | | Глас Русије, фото: Пресс-служба Восточного военного округа/ |


„Индија придаје посебан значај даљем развоју војно-техничке сарадње с Русијом,“ – истакао је у интервјуу за „Глас Русије“ министар одбране Индије Аракапарамбил Куријен Ентони након посете РФ.

У току 4 дана боравка у РФ индијски министар је у граду Северодвинску, великом бродоградилишном центру на северу Русије, примио носач авиона „Адмирал Горшков“ – сада „Викрамадитја“, који је предат Индији и у потпуности опремљен по њеној наруџбини. У Москви су А.К.Ентони и министар одбране РФ Сергеј Шојгу председавали на 13. седници руско-индијске Међувладине комисије о Војно-техничкој сарадњи, где су разматрани правци даље сарадње. У закључном протоколу истакнут је велики потенцијал сарадње у области ракетних, војно-поморских технологија, производње хеликоптера и модернизацији технике копнене војске. Стране су позитивно оцениле заједничку антитерористичку обуку „Индра-2013“, која је у октобру одржана у Индији и договориле су се да одрже преговоре о проблемима глобалне и регионалне безбедности. Индијски министар одбране је истакао:

- Индија рачуна на даљи развој дугогодишње интензивне сарадње с Русијом у војно-- техничкој области. Веома ценимо Русију као партнера у ВТС. Индија је увек тежила развоју вишестраних веза с Русијом и сарадња наше земље с РФ у ВТС у укупном формату билатералних веза заузима водећу позицију. Преговори који су одржани у Русији били су врло плодни и успешни. Они ће послужити за даље јачање веза између Индије и Русије у свим правцима војно-техничке сфере.

Развоју билатералних одбрамбених и војно-техничких веза Русија и Индија посвећују велику пажњу још од совјетских времена. Управо тих година Индија је имала велике одбрамбене наруџбине од СССР. И тренутно је индијска РМ 80% комплетирана руском опремом, а 70% РВ Индије је снабдевено производима Русије и бившег СССР.

Међутим, не чуди што постижући све већи значај у светској политици и економији Индија диверзификује своје интересе, између осталог, купујући оружје у иностранству. Од модела продавац-купац жижа сарадње између Русије и Индије се у току последњих деценија помера у правцу заједничког развоја и израде производа високе технологије, као што је рад на ловцима пете генерације, који је тренутно у току, вишефункционалног ловца и вишенаменског транспортног авиона, као и у правцу производње по лиценци авиона Су-30МКИ и тенкова Т-90С, реализције програма на стварању и производњи ракетних комплекса „Брамос“. Ови пројекти су добили позитивну оцену и подршку за наставак на седници Руско-индијске комисије за ВТС која је 18. новембра одржана у Москви.

По мишљењу руског амбасадора у Индији Александра Кадакина, које је изразио на једном од индијских телевизијских канала, даљој успешној срадњи РФ и Индије у ВТС могло би да допринесе одрицање од тендера у области одбране и прелазак на међувладине споразуме у овој области. Сличне споразуме Индија већ реализује с САД. Зашто ову праксу не би увела и кад је у питању Русија – специјални партнер Индије у ВТС?

Наталија Бењух,