У школи од јутрос више света него данас на тргу Мајдан

23-11-2013 11:33:09 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Одустајање Кијева од споразума са ЕУ саопштено је недељу дана пре његовог планираног потписивања. То је радосна вест у првом реду за представнике украјинске индустрије, који су се плашили да зближавање са Европом може да доведе до економског краха. У међувремену на кијевском Тргу Независности сакупљају се незадовољни одлуком владе. На Мајдан су дошли да их подрже опозициони политичари.

У четвртак председник Украјине Виктор Јанукович је изјавио да не намерава да потписује Споразум о асоцијацији са ЕУ на самиту Источно партнерство који треба да буде одржан 28-29. новембра у Виљнусу. Мада такву одлуку многи називају оштрим или чак неочекиваним окретом, за низ експерата то није постало новост, каже политиколог Вадим Карасјов.

- У последње време многи објективни посматрачи, експерти и политичари говорили су о томе да првих година зоне слободне трговине са ЕУ могу да буду веома ризичне за економску и социјалну ситуацију у земљи. И у целини бонуси од слободне трговине са ЕУ не компензују губитке од нормалних стратешких односа са Руском Федерацијом.

Украјински политиколог, председник Центра за систематску анализу и прогнозирање Ростислав Ишченко истиче да је ово решење спасло Украјину од економског краха.

- Заустављено је клизање у економску пропаст и безизлазност, зато што би потписивање споразума о асоцијацији значило да ће Украјина банкротирати већ у марту-априлу без варијанти. А сада је Украјина добила шансу.

У међувремену у Кијеву се наставља акција Евромајдан. Од јуче на Трг Независности долазе млади који подржавају зближавање са Европом. њима су се придружили и представници опозиције, који су планирали да организују протестну акцију за викенд. У јеку акције било је забележено око 1500 демонстраната, ипак до јутра их је остало не више од 150 људи, саопштава са лица места дописник Гласа Русије Александар Бондаренко.

- Сада су већ на Мајдану прилично тихи. Али јуче око 1500 људи, резигнирано одлуком украјинске владе да обустави потписивање Споразума о асоцијацији са ЕУ, дошло је да изрази своје незадовољство, и негде до један ноћу људи су долазили сами по себи.

По свему судећи, незадовољних није толико много и не треба очекивати масовне нереде, сматра политиколог Ростислав Ишченко.

- За сада је, како схватам, свуда тихо. Судећи по кадровима приказаним на украјинским медијима, у Кијеву је то чак тешко назвати акцијом. Од јутра само мом сину у школу долази више људи него што је дошло на ову акцију на Мајдану. И у целини, у другим градовима нису забележени неки посебни покрети.

Истовремено западне земље су изразиле разочарање изјавом владе Украјине, Русија је подвукла да се увек са поштовањем односила према одлуци поводом европске интеграције Украјине, независно од тога каква ће она бити.

Кира Калињина,