Саопштена верзија трагедије у Риги

22-11-2013 02:56:18 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Летонске власти саопштиле су основну верзију пада крова у ришком тржном центру. Узрок трагедије могла је да буде грешка грађевинаца. На кров где су вођени радови на озелењавању, довезли су превише много материјала, и конструкција није издржала. Према последњој информацији, због пада крова погинуло је 26 особа. У ришке болнице пребачено је више од 30 повређених, многи су у тешком стању. Под рушевинама се налази до сада неклико десетина људи.

Несрећа се десила око осам сати увече 21. новембра у приградском кварту Риге. Срушио се један зид и кров тржног центра. Основни удар је примила територија где се налазе касе и где се у том тренутку налазио велики ред. Друго обрушавање се десило после почетка спасилачке операције – тада је пао још један зид. Укупна површина под рушевинама изнела је око 500 квадратних метара. Спасиоци не располажу тачним подацима о томе колико људи сада остаје под рушевинама – по разним оценама од 30 до 70. Како се не би нашкодило онима који се налазе под рушевинама тржног центра, спасиоци не мгоу да користе технику и раде ручно, говори заменик руководиоца државене хаваријско-спасилачке службе Летоније Нормунд Плегерманис.

- Тешко ми је чак да то опишем. Сви још радимо унутра. Ситуација може да се промени. Врло је опасно радити: све време дешавају се некаква одроњавања.

Специјлана техника се користи само да се раскрчи пут до места трагедије. У спасилачким радовима учествују Националне оружане снаге и кинолози. Територија око зграде је изолована, постављено је додатно осветљење. За становништво је отворена дежурна линије преко које могу да се добију додатне информације о пострадалима.

Према основној верзији истраге, одрон се десио због грешке грађевинаца. Конструкција није била срачуната за такво оптерећење, каже председник Московског удружења архитеката, члан Савеза московских архитеката, Борис Уборевич-Бобровски.

- Приликом изградње тамо су однели превише земље на кров, зато што су хтели да направе велики травњак. Али ту земљу су складиштили на једном месту, испало је неравномерно оптерећење на кров. А обично се конструкције прорачунавају тако да не буде оптерећења у једној тачки. Мислим да грађевинци нешто нису урачунали. Уређење кровова је недавна мода. Раније су кровови били кровови, нису се користили. Али сада је то мода да се на крововима праве вртови. Та забава не усаглашава се са конструктивним особинама пљоснатих кровова. Они се пројектују према одређеној методици, и тамо се не узима у обзир могуће оптерећење.

Поводом пада крова тжног центра покренуто је кривично дело.

Марија Баљабина,