Ален Шуе: Руска обавештајна служба је једна од најбољих на свету

22-11-2013 04:14:20 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Sénat/cc-by-nc-nd/ vostok.r |


Ален Шуе, војни аналитичар, бивши шеф службе за сопствену безбедност војне обавештајне службе Француске, аутор неколико књига о борби с исламским тероризмом и страним обвештајним службама на територији Француске, у интервјуу за „Глас Русије“ оцењује оптужбе руске амбасаде у Берлину за шпијунажу, пошто на крову зграде има „сумњивих објеката“.

Да ли се верзија о сумњивом објекту који је наводно пронађен на крову амбасаде у Берлину уклапа у општи талас публикација о прислушкивању АНБ у Европи после Сноуденових разобличавања?

- У тој ствари има много хистерије. Од 1952. године, кад је основана АНБ, њој је званично наложено да прикупља податке хватајући радиоталасе и остале врсте бежичних веза. Свака земља, између осталог, и земље демократског уређења, издржавају – а понекад су то веома велики трошкови! – специјалне службе. Не ради се о дуплирању овлашћења обичног државног апарата, већ о томе што некад мора постојати могућност да се службе не осећају везаним међународним обавезама и међународним правом. Све земље се тиме баве. Русија, а пре ње СССР, су се овим нашироко бавиле уз помоћ КГБ и Главне управе обавештајне службе. Код Американаца исто то ради ЦИА, код Британаца и Француза – одговарајуће службе. Већина земаља света хвата податке у тренутку њиховог преношења. То се чак не може назвати противзаконитом операцијом: кад одлучите да пренесете информацију радиоталасима унапред се помирите с тим да ће вас још неко чути.

Да ли као професионалац војне обавештајне службе сматрате да се у последње време појачала активност руске обавештајне службе?

- Не чини ми се да је тако, једноставно зато што од краја Другог светског рата њено присуство никад није слабило. Руске службе су преобразоване 1991. године уз одвајање, као што је својствено демократском режиму, унутрашње обавештајне службу од спољашње. Али РОС је увек радила на пресретању информација. Претпостављам да се и сад тиме бави. Био бих веома зачуђен да није тако. Ипак, не знам да ли су у потпуности достигнуте некадађње размере.

Како бисте оценили ефикасност РОС на скали од један до пет?

- Мислим 5+! Руске специјалне службе имају огромно искуство. Сматрам да су једне од најбољих! И тако је увек било, од времена царске Русије.

Александар Артманов,


КАТЕГОРИЈЕ