Украјински сан – олимпијска нада 2022.

22-11-2013 02:39:21 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Лавов заједно са Алма-Атом, Стокхолмом, Ослом, Пекингом и Краковом постао је званични претендент на организацију Олимпијаде 2022. године. То је још једна шанса да се Виктор Јанукович приближи испуњењу сна – Олимпијади, као гаранцији Украјине са пет звездица.

Ово је председник земље изјавио још 2010. године. Тада је био покренут национални пројекат Олимпијска нада 2022. године. Питање колико је ова нада реална, истиче руски економиста и политиколог Ана Луњева.

- Шта претеже – трошкови или будући финансијски приливи, тачније одложена корист од оранизације Олимпијаде. Сматрам да су и у Украјини, Пољској и Казахстану улагања у Олимпијаду инвестиције, развој инфраструктуре, развој региона. Зато је овде питање оних циљева и задатака које постављају себи организациони комитети.

Влада земље види у Олимпијади могућност да се развија огроман неоткривен потенцијал Карпата, где је и планирано да се приреде такмичења, каже први заменик министра за послове породице, омладине и спорта Украјине Сергеј Глушченко.

- Олимпијске игре као могућност да се повећа инвестициона атрактивност региона једноставно су неопходне. Карпати имају невероватан потенцијал, али потпуно су неразвијени. То је депресивни регион. Тамо нема туристичке индустрије. Пре 50 година Корвара, село у Доломитима, било је заостало алпско село. Данас је то регион који цвета.

Безумљу храбрих певају дитирамбе Шпанци, Швајцарци, Италијани, Чеси, Јапанци, чак и Немци, који су после народних референдума одустали од борбе за право организације Игара. Према њиховим прорачунима, то је превише скуп пројекат. Али Украјину то не зауставља, већ отвара врата за нове корупционе махинације, сматра активиста друштвене организације Сачувајмо стари Кијев Игор Луценко.

- Постоје ли код нас средства да се спонзоришу такве огромне културне, спортске, забавне акције? Свима је јасно да новца нема. Са тачке гледишта трошкова то је сасвим несврсисходна ствар. Приликом изградње за Олимпијаду не узимају се у обзир принципи екологије. Осим тога, једноставно се искључује заштита од корупције: треба да стигнемо за неки датум, зато хајде да трошимо новац затварајући очи.

Али Украјина свето верује да слична међународна спортска такмичења благотворно делују на економију земље. Још је свеже сећање на другу велику манифестацију – шампионат у фудбалу Евро-2012, од којег се такође очекивало стимулисање опоравка економије земље. Мада нису све наде оправдане, а зато такву тактику треба променити, сматра Луценко.

- Постоје два режима изградње истих тих путева: први режим је за Олимпијаду, а други нормалан, цивилизован. Боље је цивилизовано радити како бисмо имали путеве, а не да се они за три месеца распадну, као што сад видимо у Кијеву.

У трци за сном не сме се заборавити на итнересе локалних становника, еколошке захтеве и слично. А што је најважније, сматрају експерти, да то оде за развој региона, а не да буде само задовољавање политичких амбиција.

Кира Калињина,