Италија и Русија ће потврдити стратешко партнерство на самиту у Трсту

22-11-2013 02:02:44 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Односи између Русије и Италије се већ дуги низ година могу сматрати изванреднима. Истина, у последње време се запажа извесно слабљење контаката на највишем нивоу. Последњи сусрет на највишем нивоу одиграо се у Сочију 2010. године.

Због тога је од посебног значаја руско-италијански самит посвећен консултацијама између влада, у којем ће учествовати италијански премијер Енрико Лети и руски председник Владимир Путин, који ће бити одржан 26. новембра у Трсту. Уочи овог догађаја с руским новинарима ће се срести ванредни и овлашћени амбасадор Италијанске републике у РФ Ћезаре Марија Рагаљини:

- У уторак ће председник Путин и репрезентативна делегација министара допутовати у Италију како би се срели с премијером Летијем и свим одговорним министрима. Самит у Трсту има два основна циља – доношење закључака о трогодишњем заједничком раду и постављање чврстих основа будуће сарадње.

А ова билатерална сарадња, истакао је дипломата, није била само тесна, већ и разноврсна у сваког погледу. Она је укључивала и политику, и економију, и трговину, а да не говоримо о културној сарадњи, где руско-италијанске везе трају већ неколико векова. У целини, по речима амбасадора,

- Не могу да се сетим ниједне области живота у којој Италија и Русија не би сарађивале. Управо зато наше односе и називамо стратешким партнерством

Ћезаре Марија Рагаљини је саопштио да ће на самиту у Трсту бити потписано неколико споразума који ће имати великог значаја за предузећа обе земље, пошто ће захваљујући њима у многоме моћи да се олакша њихово заједничко излажење на национална тржишта. Између осталог, то је споразум који се може назвати „зелени коридор“ по аналогији са зеленим коридором за оне који прелазе границу. Управо о поједностављењу царинске процедуре се и ради у споразуму који ће потписати царинска надлештва двеју земаља. Такође ће бити закључени споразуми о сарадњи у области здравства и пољопривреде.

Још један документ чије интензивно разматрање још увек траје јесте споразум о боравку лица која се налазе на раду у нашим земљама. Како је истакао дипломата, он није сигуран да ће бити спреман за потписивање на самиту у Трсту, зато што је то веома сложен документ, који захтева велики број усаглашавања на различитим инстанцама. Не само то – Русија први пут потписује споразум такве врсте са страним парнерима. Тако да чак и ако документ не буде потписан на самиту, то ће се десити ускоро и биће још једна цигла у чврстом темељу билатералних односа.

Такође, у Трсту ће се разматрати сарадња у индустрији, машиноградњи, нанотехнологији, аеронаутици и одбрани. Осим тога, у оквиру самита ће бити одржано свечано отварање Године размене туризма између Италије и Русије. У току прошле године удвостручио се број туриста из Русије у Италији. Генерални конзулати у Москви и Петербургу су издали руским држављанима 660 хиљада виза и земљу је посетило укупно око милион људи. А ове године је већ само у Москви било издато 750 хиљада виза. И то је још један допринос изузетно богатој палети билатералних односа. Јер, туризам је, убеђен је амбасадор, „изванредна покретачка сила међусобног привлачења и међусобног проучавања, не само за путнике, већ и за земље и народе.“

Италија руским држављанима у години размене туризма нуди упознавање с малим градовима у којима се развија уметност, а који су основани у 10-11. веку. У њима се може осетити душа праве, мање познате Италије. Ипак, они су подједнако спремни да приме руске туристе, као и обичне знаменитости Апенина.

Јелена Коваленко,