Путин и Нетањаху разговарали о томе како да се свет учини што сигурнијим

22-11-2013 01:08:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


20. новембра, у посети Москви стигао је израелски премијер Бењамин Нетањаху. Он је са руским председником Владимиром Путином разговарао о руско-израелским билатералним односима и ситуацији на Блиском истоку, између осталог, и о сукобу у Сирији. Главна тачка разговора био је ирански нуклеарни програм.

Званични извори су посету Нетањахуа Москви назвали радном и кратком. Његови разговори са Владимиром Путином су трајали око три сата и завршили се око поноћи. У изјави након завршетка разговора, премијер Израела је саопштио да рачуна на посредовање Москве у решавању најважнијег питања за ову земљу - прекиду иранских нуклеарних истраживања и тестирања. Очигледно је, да су на израелско руководство оставили дубок утисак успеси Русије на условном сиријско - америчком фронту. Као што је познато, на иницијативу Путина, одлучено је било ограничити се на уништавање хемијског оружја у Сирији, као алтернатива америчкој војној акцији против те земље. Нетањаху је позвао Путина да размисли о сличној иницијативи у односу на Иран. При том, фокус треба да буде усмерен на пуно замрзавање обогаћивања уранијума и демонтажу инфраструктуре.

У свом говору, израелски премијер се неколико пута на корак одмицао од говорнице и стављао руке на груди у знак искрености и поверења према Владимиру Путину и Русији у целини. Међутим, тако радикалан приступ иранском проблему тешко да деле у Москви. Руске власти су у више наврата изјављивале да Иран као независна држава има право на нуклеарни програм, ако, наравно, има мирнодопски карактер.

Уз то, Путин је изразио наду да ће се у блиској будућности наћи узајамно прихватљиво решење за Иран. Недавно, у Женеви су настављени преговори Техерана са "шесторком" посредника (пет сталних чланица Савета безбедности - Русија, Кина, САД, Велика Британија, Француска и Немачка). Учесници у преговорима су веома оптимистични и надају се да ће постићи споразум.

Сумирајући резултате разговора са израелским премијером, Владимир Путин је истакао посебну природу односа Русије и Израела, као и њихове будуће перспективе:

- Односи између две земље имају пријатељски и узајамно корисни карактер, активно се одржава политички дијалог. Са премијером смо детаљно размотрили кључна питања билатералне сарадње, и поставили планове за будућност. Прошле године је остварен промет од 3 милијарде долара. Цифра је мала, али, упркос негативним трендовима у глобалној економији, имамо добру динамику. Увећава се сарадња у области енергетике и пољопривреде. У нашим заједничким плановима је израда од стране домаћих стручњака две космичке летелице за израелску страну. Важан правац - то је фармација и медицина.

Бењамин Нетањаху, са своје стране, захвалио је председнику Русије на отвореном и конструктивном дијалогу:

- Под вашим руководством, односи Русије и Израела су недвосмислено топлији, тешњи, продуктивнији и искренији. Наша сарадња расте и шири се, и можемо је подићи на нови, виши ниво. Између наших народа, по мом мишљењу, постоји стварна наклоност.

Према мишљењу израелског премијера, тако топао однос, је заснован, пре свега, на томе што у Израелу живи велики број имиграната из Русије. Они су, не само упознати са руском културом и језиком, већ и одржавају блиске везе са својом домовином.

Илија Харламов,