Казањ жали за жртвама авионске несреће

19-11-2013 12:17:33 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Републици Татарстан објављена је жалост за жртвама авионске несреће на међународном аеродрому Казањ. У недељу, 17. новембра, авион Боинг-737-500 срушио се приликом слетања. Погинули су сви који су се у њему налазили: 44 путника и 6 чланова посаде. Саучешће погинулима изразио је председник Русије Владимир Путин и премијер Дмитриј Медведев.

Авион који припада авиокомпанији Татарстан обављао је редовни лет из Москве у Казањ. Неколико метара пре писте пилоти су се повезали са диспечером и саопштили да не могу да слете. Приликом покушаја да оде на други круг авион је крилом закачио земљу и срушио се. Резервоари са горивом су се запалили, десила се експлозија и пожар. Није преживео нико. Међу жртвама авионске несреће су представници 14 руских региона, као и два странца: грађанка Велике Британије и грађанка Украјине.

Шта је било узрок трагедије треба да открије истрага. Разматраће се све верзије, између осталог сложени метеоролошки услови, неприпремљеност аеродрома, као и терористички акт. Највероватнијим узроцима експерти називају грешке у пилотирању и отказивање технике. Истрага је већ одузела сва документа компанији Татарстан како о техничком стању авиона, тако и о припреми пилота, рекао је руководилац Приволошке истражне управе у саобраћају Истражног комитета Русије Александар Полтињин.

- Истрага је дала посебан налог нашим колегама у Москви, врши се анализа техничких течности, укључујући керозин и мазива. Биће заказан и спроведен комплекс експертиза и проверене све верзије које има истрага. Авион се заиста пред слетање повезао са диспечером. Из непознатих разлога он из првог пута није могао да слети, после чега је авион претрпео катастрофу.

Читаве ноћи на месту несреће радили су спасиоци Министарства за ванредне ситауције, истражитељи и представници Међународног авијационог комитета. Предстоји им да по минутима реконструишу детаље несреће. Тачније инфорамције ће моћи да се сазнају после дешифровања такозваних црних кутија. Обе црке кутије су већ пронађене. Помоћ у истрази урзока катастофе ће пружити америчка авиокорпорација Боинг. На моглбу МАК из САД у Русију је кренула група стручњака.

У међувремену са рођацима погинулих раде психолози Министарства за ванредне ситауције. Процедура идентификовања жртава може да траје неклико недеља, рекла је званични представник министарства Ирина Росиус.

- Они пружају помоћ рођацима погинулих, између осталог преко дежурних телефонских линија. Они помажу људима који су изгубили своје ближње да преживе ову несрећу. Психолози Министарства за ванредне ситауције пратиће рођаке погинулих у најтежем тренукту у њиховом животу – за време процедуре идентификације која ће се спроводити већ данас.

Са породицама погинулих жали читава Русија. Саучешћа је изразио секретаријат УН, као и амбасадор ЕУ у Русији. У џамијама и црквама Казања одржани су помени. У знак сећања на погинуле становници града носе на аеродром цвеће.

Светлана Калмикова,