Лаж ЦИА означила почетак епохе сумње

19-11-2013 10:19:35 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/ vostok.rs |


ЦИА је сакрила своје везе са Лијем Харвијем Освалдом и због тога су многи почели да сумњиче специјалне службе за умешаност у убиство Кенедија, тврди номиновани за Пулицерову награду, новинар и писац Ентони Самерс. Он је спровео сопствену истрагу убиства 35. председника САД и написао је на основу њених резултата књигу Not in Your Lifetime. О својим закључцима и проналасцима говорио је у ексклузивном интервјуу за Глас Русије.

Шта сте сазнали спровевши своју истрагу о овом случају? Којој варијатни, којој теорији сте сада склони?

- Ослањајући се на резултате мојих истраживања, потпуно одбацујем идеју да је у убиство Кенедија некако био умешан Совјетски Савез. Може се одбацити верзија о умешаности Фидела Кастра. Наравно, мотив је имао, јер америчке спцијалне службе, ЦИА између осталог, више пута су покушале да га уклоне. Ипак испитао сам многе сведоке догађаја 22. новембра 1963. године, истражио мноштво материјала и дошао до закључка да је убиство Кенедија највероватније организовала мафија, конкретно двојица лидера мафијашких кругова које никада раније нису тако гонили као за време Кенедија, заједно са противницима Кастра на Куби.

У својој кризи Not in Your Lifetime наводите пун текст документа који потврђује да је ЦИА ипак испитала Лија Харвија Освалда после повратка у САД из Русије. Реците, молимо, о том вредном трагу и о томе до којих закључака сте дошли проучивши овај документ.

- Пре свега треба имати у виду да је то било у јеку хладног рата, уз то у октобру 1962. године десила се Карипска криза. Време је било врло опасно и напето. И ту је код нас неки Ли Харви Освалд, који је служио у бази одакле су САД слале авионе извиђаче у Русију. И он решава да оде у СССР. Затим мирно живи и ради у Минску, жени се совјетском девојком и враћа у домовину са својом женом Рускињом и малим дететом. Ипад низ година ЦИА је инсистирала да Освалда нико није испитивао и да је он једноставно мирно живео у Тексасу. Постоје материјали који доказују да је испитивање ипак извршено. Али шта се десило касније? Сматрам да су му дали избор: или он иде у затвор, или сарађује са ЦИА и ради оно што му кажу. Тада се стаје на своја места. Годину дана пре убиства Кенедија он почиње да подржава Кастра.

Зашто је комитет Представничког дома САД за убиства био формиран тек 1976. године, читавих 13 година после убиства Кенедија?

- Кратак одговор на ово питање је следеће: до тада када је комитет конгреса био утврђен, у Америци је започела епоха сумње. Мислим да када је Воренова комисија почела истрагу убиства Кенедија, Американци су још живели у пријатном и удобном свету из доба Ахзехауера. Људи су веровали властима, све је било добро. Али затим су људи почели нешто да сумњају, крајем 60-их и 70-их је наступила права епоха сумње – оне исте која је почела да се рађа за време рата у Вијетнаму и која је постала још озбиљнија после Вотергејтског скандала. Све то је и довело до формирања комитета за убиства који је закључио да је постојала завера потив Мартина Лутера Кинга и да је највероватније, подвлачим, највероватније и Кенеди постао жртва завере.

Марија Меркулова.


КАТЕГОРИЈЕ