У Санкт Петербургу се гради највећи ледоломац на атомски погон

17-11-2013 02:25:34 | | Глас Русије, фото: РИА Новости / Пресс-служба Дальневосточно |


На Балтичком заводу у Санкт Петербургу је почела изградња новог снажног ледоломца на атомски погон. Он ће бити поринут на Северном морском путу 2018. године. Нови ледоломац ће моћи да спроводи бродове, да буде лидер каравана, као и да вуче пловне објекте и учествује у спасилачким акцијама, како на леду, тако и на води.

Безбедно и сигурно за њим може ићи најмање 16 метанизера (бродова за превоз метана). Брод може да се користи целу годину и може стићи у било коју тачку Леденог океана у било које доба године, рекао је „Гласу Русије“ заменик генералног директора „Росатомфлоте“ Мустафа Кашка.

- Овај нови ледоломац је јако потребан Арктику. Ледоломци који се сада експлоатишу су изграђени давно и при крају су рока службе. Нови ледоломац је јачи и он ће чистити пут кроз лед дебљине до 3 метра, а постојећи ледоломци могу да изађу на крај са ледом чија је максимална дебљина 2м 20 цм. Он ће бити шири од постојећих бродова – 33 м у односу на 30м код постојећих бродова. То значи да он може да спроводи кроз лед бродове великих размера и велике носивости. Он ће имати фундаментално нови уређај повећане безбедности, који ће у току експлоатације производити много мање отпада. Поновно пуњење реактора ће се обављати не за 4-6 година, као на постојећим бродовима на атомски погон, него једанпут у току 8-10 година. Нови брод ће имати више аутоматике и тиме мање персонала. Тако ће нови брод бити ефикаснији.



У наредних 10 година Русија ће изградити најмање осам нових ледоломаца. Они су, пре свега, потребни Русији. Међутим, Кина, Јужна Кореја и земље северне Европе су већ признале да маршрута Северног морског пута, у односу на традиционалне маршруте преко јужних мора, штеди много времена и средстава – до 500 хиљада долара за један пут. Овакве маршруте су већ биле.



За Русију је битно да ће у току целе године моћи да бродовима превози гас са полуострва Јамал. Тамо се сада гради нова лука Сабета, која ће до 2020. године моћи да одрађује до 17 милиона тона терета годишње. То је заједнички руско-француско-кинески пројекат. Нови јаки ледоломци ће моћи целу годину да превозе терет и по Северном морском путу, укључујући и терет за нове спасилачке центре који се граде на овом путу.



Ни једна земља на свету није толико економски активна, нити води толико велика истраживања шелфа на Арктику, као Русија. Изградња нове, јаче флоте ледоломаца је гаранција успеха овог посла.

Ирина Гардењина,