Гринпис: Више рекламе него дела

17-11-2013 10:23:31 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У делима активиста Гринпис има више рекламе, него стварних деловања - говоре чак и њихови савезници у борби за очување природе и еколошку безбедност планете Земље.

„Главни проблем Гринписа је што је њихово руководство постало жртва бирократа, правника и економиста“- дијагноза је коју је поставио Пол Вотсон, бивши активиста. Према његовим речима, некад је Гринпис био усресређен на директно деловање, а не на прикупљње новчаних средстава. Сада, наставља Вотсон, основи циљ „гринписоваца“ је да одрже рад и постојање саме организације. И други еколози имају сличан став о организацији „Гринпис“. На пример Јуриј Шевчук, представник друштвене организације „Зелени крст“, сматра да је рекламирање важније за Гринпис, од саме заштите природе:

- Гринпис је принуђен да ради тако, како би привукао било каква средства. Неопходно им је веома много новца за рад. И како би добијали те велике суме, они морају да привлаче пажњу спонзора. За то је неопходна лепа слика. А лепа телевизијска слика је скупа. И јавља се затворени круг: да би више зарадили, они све више троше. И практично сав зарађени новац одлази на рекламу.

Шевчуку се у мишљењу придружује руководилац групе за еколошку безбедност руске Друштвене палате Александар Казаков. Према његовим речима, Гринпис привлачи пажњу и указује на велике проблеме, али њихово руководство има и друге приоритете:

- На нижем нивоу, где раде активисти и експерти, Гринпис заиста ради на очувању природе. А више руководство се бави рекламом и чине управо то што би радила и било која друга корпорација. Чак врло успешно. Испада да нижи нивои ове организације раде у корист рекламирања њиховог руководства.

Задатак прикупљања средстава за Гринпис, заиста активисти одлично испуњавају. Посебно ако се има у виду да организација не прима новац од државних или комерцијалних структура и политичких партија. 2010.године, руско одељење Гринпис је сакупило 66 милиона рубаља. Ипак, већи део те суме није био потрошен у Русији, већ трансферисан у седиште организације.

Артем Кобзев,