Палестински генерал: Уверен сам да су Арафата убили

17-11-2013 01:06:14 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


11. новембра навршило се 9 година од смрти Јасера Арафата. У Палестини су одржане свечане меморијалне манифестације. Церемонија отварања Недеље сећања одржана је у Рамалаху, где је сахрањен чувени Палестинац. Пре тога жена и ћерка Арафата дале су гласне изјаве да је он био отрован. Таквог су мишљења и многи у руководству Палестине, истакао је у интервјуу за Глас Русије генерал Тауфик Тирави.

Како је рекао генерал, руководилац ове комисије, некада руководиалц једне од кључних служби безбедности,а тренутно ректор Академије безбедности Палестине у граду Јерихон, основа за то јесу нови подаци које је добла владина палестинска комисија за истрагу околности смрти Јасера Арафата.

У истрагу су биле укључене три групе експерата – из Француске, Швајцарске и Русије. Ових дана швајцарска и руска предале су вам своје извештаје. Шта из њих следи?

Научно-истраживачки институти из Швајцарске и Русије, чији експерти су радили овде у лабораторијама, сложили су се у најмање три тачке.

Ка прво, то није била природна смрт. Као друго, узрок ове смрти није била болест. Као треће, узрок Арафатове смрти није била старост. Научница из Русије која је била у саставу групе између осталог брижљиво је истраживала узорке коштане сржи Јасера Арафата. Њен закључак је да знакова срмти од старости коштане сржи нема. То је врло важан закључак. Јер ако Арафат није умро од старости, и не од болести, онда од чега је

Углавном се сви интересују за ова научна истраживања и медицинску експертизу, али паралелно тече и истрага линијом безбедности. У току ње добили смо мноштво доказа да је Арафат био убијен. Кривим за ово убиство Израел. Они су одавно хтели да се избаве од Арафата.

Резултати руске експертизе за сада се држе у тајности, али они не тврде једнозначно да је Арафат био отрован? У том се швајцарски и руски стручњаци разилазе?

- Није важно у чему се они разилазе, већ у чему се слажу. А у тим закључцима је то да Арафат није умро од болести. Сигуран сам да су Арафата убили. Захвални смо Русима на великом и добро обављеном послу, они су нашли много нових чињеница. Између осталог њихов рад ће се још наставити. Ове чињенице које за сада не могу да објавим захтевају заједничко проучавање. Ми верујемо Русима, зато смо и питали да они такође спроведу истрагу.

А није ли чудно што је информацију о тровању Арафата прво почела да шири катарска телевизија Ал-Џазира?

- Многе ствари прво постају познате од новинара. Али главно је друго: спроведене су научне експертизе. Ми се ослањамо на њихове закључке. Паралелно својим снагама вршимо истрагу у области безбедности. Упрво се тиме бавим. Ми смо већ испитали стотине људи. Испитивања сведока се настављају. И у току њих већ су добијене нове чињенице у корист верзије убиства Арафата. Али потребно нам је још времена, можда неколико месеци, можда годна. Најважније је да овај рад тече даље од пажње штампе. Треба да се докопамо истине, а ради тога потпуно да се концентришемо на рад.

Да ли је истина да је као отров била кориштена радиоактивна супстанца полонијум?

- Тако говоре експерти. Мени није толико важно чиме је био отрован човек. Најважније је да је утврђена чињеница да је био отрован. Доказано је да је Арафат био убијен. У то нема сумње.

Ви сте неког већ ухапсили поводом тог случаја?

- Не могу да одговорим на то питање.

Ради експертиза сте извели ексхумацију и узели узорке ткива и коштане сржи покојника. Да ли је дозвољено са тачке гледишта ислама да се копају гробови и спроводе такве експертизе?

- Пре него што отворимо гроб, морали смо да тражимо дозволу религиозних ауторитета. Муфтија је дозволио, ради чега је издао специјалну фетву.

Какав је циљ рада ваше комисије?

- Наша комисија поставља себи прост задатак – да се докопа до истине. А даље треба да уследе судска и политичка решења.

Ви сте доказали да је Арафат био убијен и по вама, то је учинио Израел. Зашто сте тада решили да наставите истрагу?

- Зато што још нисмо нашли самог убицу. Израел је наручио тај злочин. Али има неко ко га је остварио. Негде је убица. Ми сада тражимо човека који је убио Арафата. И надам се да ћемо га наћи.

Јелена Супонина,


КАТЕГОРИЈЕ