Шта ће се десити ако нуклеарни споразум о Ирану буде осујећен?

17-11-2013 12:34:00 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


12. новембра, био је последњи дан блискоисточне турнеје државног секретара САД Џона Керија. Сада је он у Катару и покушава да наговори Абу-Даби, Ер-Ријад и Тел-Авив да усвоје прелиминарни споразум шесторке посредника УН о нуклеарном досијеу Техерана. Сви учесници преговора схватају да без политичке воље прогрес није могућ. А последице осујећивања већ постигнутих договора у Женеви ће бити катастрофалне по читав регион.

Џон Кери, како је саопштио представник Стејт Департмента САД, налази се на сталној вези са израелским премијером Бињамином Нетањахуом. Последњи за сада одбија да прихвати било какве форме споразума, осим потпуног и хитног обустављања нуклеарног програма и уништења свих нуклераних објеката Ирана.

Договор у Женеви даје Ирану укидање сакнција, а међународној заједници не даје ништа, сматра израелски премијер. Иран ће сачувати нуклеарне објекте. То је лош договор, и Израел га никад неће прихватити, додао је Нетањјаху.

Џон Кери је изјавио у Абу-Дбију да ће споразум са Ираном бити достигнут наредних месеци. Није сасвим јасно одакле Керију такав оптимизам. У суботу, 9. новембра, Француска је блокирала достигнуте договоре о етапама регулисања кризе око иранског нуклеарног програма. Шесторку посредника УН (стални чланови СБ УН плус Немачка) такав корак Париза је обесхрабрио. Њега сматрају учињеним под притиском Израела и Саудијске Арабије. Обе стране не желе нормализацију односа између Техерана и Вашингтона.

Или Кери зна нешто што никоме није познато, или он једноставно нема више времена, ни снага за песимизам. Његов ниво се спустио скоро до апокалиптичних предсказања: од превентивних напада Израела на Техеран до свргавања умереног председника Ирана Роуханија, производње иранске нуклеарне бомбе и великог рата у региону у скоријој будућности.

Међу руским експертима мишљења се разликују. Најмучније прогнозе износи председник института за Блиски Исток Јевгениј Сатановски.

- Ситуација око постојања или одсуства нуклеарног оружја у Ирану директно се односи на сахрану режима нераспростирања нуклеарног оружја. Ова сахрана, са моје тачке гледишта, десиће се врло брзо. То значи да од 40 држава које имају технолошке могућности да направе нуклеарно оружје, у наредних 15-20 година њега ће добити најмање 25-30 земаља. То ће бити мали нуклеарни арсенали са ниском снагом пуњења, али са високом могућношћу примене у регионалним конфликтима.

Бојазни нису лишене основа. Саудијска Арабија већ покреће сопствени нуклеарни програм. Он предвиђа покретање 16 рекатора до 2030. године. Западна штама у последњих 10 година пише да Пакистан који већ има сопствену бомбу, спреман је да помогне саудијцима у технологији производње нуклеарних пуњења. У замену за јефтину нафту.

За сада председник Хасан Роухани има кредит поверења, рекао је у интервјуу за Глас Русије директор Центра за друштвено-политичка истраживања ИМЕМО Владимир Јевсејев. Али он ће нестати ако Роухани не успе да се договори са Западом.

- Очигледно овај кредит поверења ће трајати око годину дана. Ако за то времене успе да побољша односе са Западом, да реши проблем економских санкција, против њега могу да се уједине не само конзервативци, попут бившег председника Ахмадинеџада, већ и такозвани умерени реформатори. Треба имати у виду да против Роуханија врло активно ради руководство Корпуса стража Исламске револуције и низ других врло утицајних структура.

На решавање иранског нуклеарног пролбема, наравно, отићи ће време, сматра Владимир Јевсејев. Али треба само схватити да такве шансе као што је ова вероватно више неће бити. Касније ће компромис бити немогућ већ из унутариранских разлога, каже Владимир Јевсејев.

У Техерану је у међувремену протекао сатанак експерата МАГАТЕ и иранских нуклеараца. Истина, као што је јасно из мишљења аналитичара, свака усаглашавања техничких аспеката без политичке воље тако ће остати усаглашна гомила „гвожђурије“.

Андреј Федјашин,