Русија проширује предају војних технологија Вијетнаму

16-11-2013 11:07:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Посета председника Владимира Путина Вијетнаму није праћена потписивањем било каквих уговора о испоруци конкретних узорака руске војне технике овој земљи. Сама чињеница да је у току посете потписан нови споразум међу владама пружа могућност да се претпостави да су овакви уговори на видику. Руска ВТС с Вијетнамом може се развијати истим путем као и руска сарадња с КНР – од испоруке готове технике до предаје технологија и развоја вијетнамске производне базе одбрамбене индустрије.

Нови руско-вијетнамски споразум о ВТС ће се, по изјави порт-парола руског председника, Дмитрија Пескова, односити на „питања технологија“, као и на „проширење асортимана војне технике која се испоручује“.

Тежња Вијетнама ка развоју националне одбрамбене индустрије је логична. Број становника земље већ се приближио цифри од 90 милиона људи, а бруто домаћи производ ће ове године, по оцени ММФ, износити око $170 милијарди. Вијетнамски војни буџет је 2012. године износио $3,33 милијарде, при чему оружане снаге броје преко 480.000 људи. У оружаним снагама још увек има великих количина совјетског оружја, које је испоручено за време хладног рата и које треба заменити. У складу с даљим развојем војног буџета може се претпоставити да ће вијетнамска војска прећи на већу куповину нове технике. Дакле, инвестиције у стварање производних капацитета на вијетнамској територији ће бити сасвим оправдане. Овакви пројекти ће такође послужити општем расту индустријског потенцијала вијетнамске економије.

Први кораци у овом правцу су већ предузети. Они се тичу изградње у Вијетнаму 10 од 12 ракетних моторних бродова „Муња“ купљених од Русије и производње одређене врсте опреме за њих. Може се претпоставити да ће Вијетнам бити заинтересован за проширење номенклатуре производње у погледу обичне технике за копнену војску, као и за самосталну производњу неких типова оружја за РВ и РМ. Такође је сазрела потреба за заменом и усавршавањем тенковског парка и борбених оклопних машина вијетнамске армије.

Тренутно динамику војне модернизације Вијетнама одређују исти фактори као и војну модернизацију Кине. Вијетнам је релативно велика земља која се брзо развија и која с великим закашњењем започиње техничко опремање својих оружаних снага у складу с новим могућностима своје економије и буџета.

Василиј Кашин,