Олимпијска бакља се вратила на Земљу

12-11-2013 07:08:00 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Завршена је космичка етапа олимпијске штафете. Бакља зимских Олимпијских игара, која је боравила у отвореном космосу, вратила се на Земљу. Са МКС донели су је астронаути Фјодор Јурчихин, Карен Најберг и Лука Пармитано. После слетања бакља је предата Олимпијском комитету.

У ноћи између недеље и понедељка пилотирани брод Сојуз ТМА-09М са олимпијском бакљом одвојио се од Међународне космичке станице. На Земљу је стигао у шест сати и 49 минута по московском времену. Свима који су учествовали у историјском догађају честитао је генерални инжењер рактено-космичке корпорације Енергија Виталиј Лопота.

- Честитам свима! Ова олимпијска мисија је истина дуго трајала приликом изласка у отворени космос, али ипак, руска техника, космонаути ову мисију су поштено обавили.

Слетање је прошло у редовном режиму. На месту слетања капсуле Сојуза осим хеликоптера и авиона дежурало је 15 спасилачких возила повећане проходности, која су већ више пута доказала своју поузданост, истакао је командир спасилачког дела комплекса Бајконур Сергеј Семченко.

- Било је врло много случајева када хеликоптери због временских услова нису могли да полете. На пример, у децембру 2009. године два сата пре полетања хеликоптери су се потпуно смрзли, трагање и евакуација су изведени овим возилима. И данас су возила себе оправдала.

Одмах после евакуације из капсуле за спуштање космонаути су прошли медицински преглед, саопштио је заменик руководиоца оперативно-техничке групе за медицинску подршку Николај Махов.

- Прво питање је стање посаде. Ово стање преносим непосредно са места спуштања сателтитском везом. Информација стиже у Центар за управљање летовима, у државну комисију. Показатељи су стандардни: мери се пулс, притисак и испуњеност крви кисеоником.

Спасилачка служба је саопштила да је посада нормално поднела слетање. После прегледа лекара космонаут Фјодор Јурчихин је предао прдставницима Олимпијског комитета бакљу која је 9. новембра боравила у отвореном космосу. Управо од ове бакље ће бити запаљена ватра на стадиону Сочију за време отварања 22. зимских Олимпијских игара. У међувремену олимпијска штафета на Земљи ће се наставити. Данас је бакља из Јакутска пребачена у Магадан. Наредних дана она ће боравити у Петропавловску-Камчатском, Владивостоку и Хабаровску.

Марија Баљабина,