Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Египат: повратак изворима

Египат: повратак изворима

12-11-2013 09:42:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски извозници оружја враћају се на Блиски Исток и у Северну Африку. После обнављања војно-техничке сарадње са Ираком и Либијом дошао је ред и на Египат – према постојећим информација, а ова земља је спремна да купи оружје у вредности од преко 4 милијарде долара. Министар одбране Сергеј Шојгу планира да посети Египат од 12. до 15. новембра.

Египатски колач...

Војно-техничка сарадња Москве и Каира, прекинута на египатску иницијативу у првој половини 70-их година, пошто је председник Егпта Мухамад Анвар ас-Садат решио да се преоријентише на САД, има све ђансе да буде обновљена већ наредних месеци. У ограниченим обимима она се вратила још 2000-их година – Русија је модернизовала ситеме ЗРК С-125 Печора (Варијанта Печора-2М), ЗРК Квадрат (који је добио ракете и елементе ситема Шилка, ремонтоване и модернизоване са постављањем на њима пакета ПЗРК Игла, варијанта ЗСУ-23-4М4), испоручиване Египту почетком 70-их. Осим тога, Египат је добио нове комлексе седњег домета Бук-М1-2 и малог домета Тор-М1Е.

Укупан обим срадње између РФ и Египта није превелик, мада је и приметан – милијарду и 852 милиона долара од 2005. до 2012. године (19,4% тржишта). Русија заузима друго место међу испоручиоцима оружја у Египат. Прво припада САД, које су испоручиле Каиру у истом периоду технике и наоружања у вредности од 6 милијарди 865 милиона долара (71,8% тржишта). На трећем месту је Кина у обиму од 341 милион долара (3,56%), даље следи Холандија са 165 милиона долара, Италија са 139 милиона, Шпанија са око сто милиона долара.

Разматран потенцијални пакет у вредности од 4 милијарде нагло ће увећати удео РФ на египатском тржишту наоружања, омогућивши Москви у случају реализације ових планова да оспори прво место САД. Прогнозирани обим америчких испорука за 2013-16. годину износи 3 милијарде 41 милион долара. На другом месту за сада се налази Шпанија са прогнозираним обимом од 300 милиона долара, а текући обим планираних уговора са РФ која је на трећем месту износи 108 милиона.

... И његов фил

За сада је тешко наводити тачан садржај будућег уговора, али одређене претпоставке се могу изнети. Имајући релативно савремену технику у копненим снагама (у Египту се врши између осталог лиценцирано склапање тенкова М1А1 Абрамс од испоручених машинских комплета), Египат осећа проблеме са обновом технике ратног ваздухопловства (укључујући армијску авијацију) и ПВО, који се модернизују недовољно активно. Највероватније је да ће уговор подразумевати и велике партије савремених средстава ПВО средњег и малог домета и авионску технику. Може се претпоставити да ће се Египат занитересовати за савремене борбене и вишенаменске хеликоптере (Ми-35М, Ми-28, последње верзије Ми-17) и борбене авионе (МиГ-29М, Су-30МК2). Није искључено да ће бити испољено интересовање за ратну морнарицу и системе обалске одбране: бојне бродове и (или) подморнице руске изградње, обалске ракетне и артиљеријске комплексе.

Ако се говори о очекивњима првог уговора конкретније, он ће сигурно садржати ситеме ПВО и хеликоптере разних типова – данас најтраженије видове војне технике.

Митови арапског пролећа

Процеси који су започели на зиму 2010-11. године у Тинису и Египту и захватили затим већи део Северне Африке и Блиског Истока под називом арапско пролеће, родили су међу руским војним експертима уверење да ће бити обустављена војно-техничка сарадња са Русијом у земљама региона како се у њима буду утврђивали нови режими. Прво је ова прогноза, чинило би се, била потврђена прекидом сарадње са Либијом. Ипак како се стабилизовала ситауција, све је почело да се враћа на своје. Први велики пробој био је уговор са Ираком, где је нови режим био успостављен још пре арапског пролећа, и не после унутрашње револуције, већ захваљујући америчкој војној сили. Ипак како је слабила контрола од стране САД ново руководство Ирака, свесно својих националних итереса, почело је нормализацију односа са Ираном и обновило је војно-техничку срадњу са Москвом. Реализација уговора од 4 милијарде започела је на јесен 2013. године испорукама хеликоптера Ми-35М.

Ове јесени су обновљени односи са Либијом, која је добила смаоходне противтенсковске комплексе Хризантема, њих је наручила још Гадафијева влада. Коначно, руска делегација иде у Египат, и сада није реч о обнови ограничених испорука као последњих година, већ о повратку пуној срадњи. Очигледно да политички и економски процеси започети арапским пролећем испоставили су се превише сложеним з аоне који су покушали да њима управљају и прогнозирају њихов развој. Очигледно је и то да је огромну корист Русији донела строга политика по сиријском питању. Бескомпромисна подршка законитој влади Сирије у рату против међунаордне терористичке интернационале, између осталог у благовременој испоруци оружја, вратила је Москви у многме изгубљену у постсовјетско време репутацију поузданог партнера који је у стању да брани своје штићенике чак у условима жестоког спољнополитичког притиска. Ван сваке сумње, ова репутација радиће и корист руског министра одбране у време његове посете Египту.

Илија Крамник,