Тајни нуклеарни договор Пакистана и Саудијске Арабије мало је вероватан, али све једно плаши

12-11-2013 09:37:28 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Starslate/cc-by-nc-sa 3.0/ |


Према неким подацима, саудијске власти су уложиле значајна средства у нуклеарни програм Пакистана и у сваком тренутку могу да добију од Исламабада нуклеарно оружје. Постоји мишљење да су гласине о томе повезане са недавним компликовањем односа између Вашингтона и Ријада. Ипак сама по себи тема саудијског нуклеарног оружја се појавила у инфорамционом пољу много раније.

Према речима експерата, сарадња две земље у том правцу започела је још 90-их година. Тада су се Ријад и Исламабад договорили да ће инвестиције бити враћене у натури у случају кризе на Блиском Истоку. И четврт века касније опасност је очигледно постала реалност.

Пакистан, јасна ствар, енергично се ограђује од ове приче. Како је изјавио за Глас Русије директор пакистанског истраживачког центра ал-Баб Жасема ал-Таки, Саудијска Арабија нема услове за поседовање и чување нуклеарног оружја.

У сваком случају већина експерата налази да уз актуално стање ствари Пакистан неће моћи да испуни некад дато обећање. Говори директор Центра за енергетику и безбедност Антон Хлопков.

- Проблем се према мом мишљењу састоји у томе што се не зна под којим условима су сарађивали војници Пакистана и Саудијске Арабије у тој фази када је стварано пакистанско нуклеарно оружје. Овде је прилично много шпекулација и претпоставки. Не може се искључивати сценарио изнет у медијима. Истовремено чини се да данас Пакистан ни мало није заинтересован за предају не само нуклеарних пуњења Саудијској Арабији, већ и било каквих нуклеарних технологија.

Још један разлог пакистанске суздржаности може да буде суседство са Ираном. Говори научни руководилац Института за примењену оријенталистику и африканистику Саид Гафуров.

- Не мислим да ће Пакистан продати нуклеарну бомбу Саудијској Арабији. Зато што му се у суседству налази Иран, непријатељ Саудијске Арабије. А односи између Ирана и Пакистана у последње време су побољшани. У рукама Иранаца је кључ за безбедност Пакистана. Тамо је сложена ситуација међу шитима и сунитима. И земљу држи само добра воља Ирана, који на све начине суздржава своју шитску браћу по вери с друге стране границе.

Званични Исламабад тешко да ће се одлучити на посао. А недозвољена предаја је немогућа због прилично строге контроле над нуклеарним оружјем. Говори члан Савета за спољну и одбрамбену политику Владимир Аверчев.

- У Пакистану, без обзира на све политичке размирице које се дешавају у тој земљи, никада се није постављало питање контроле над нуклеарним оружјем. Пакистанско нуклеарно оружје се налази не само под контролом војске, већ и под озбиљном, макар и не директном, контролом Америке. Да постоји бар најмањи сигнал да нуклеарно оружје може негде да процури, одавно би то био предмет будне пажње и покушај би био пресечен у корену.

Сергеј Дуз,