NATO медијска кампања у Републици Србској или свуда има будала

11-11-2013 01:27:46 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Поред војног присуства NATO-а у Републици Србској и Федерацији БиХ, овај војни савез све више постаје пристуан у средствима јавног информисања у Републици Србској, како у штампаним медијима, тако и у емисијама телевизијских кућа.

NATO савез је на овај начин почео да шири своје присуство у медијском простору како би се становништво кроз сталну медијску кампању навикло на његово присуство и да би заузело позитиван став према NATO-у. То је NATO-у потребно, јер је општепозната чињеница да 90% становништва има негативан, могло би се рећи непријатељски став према овој војној организацији, а због чега је то тако свима је познато, јер је NATO савез у недавној прошлости извршио две агресије, односно напао је Републику Српску и Савезну Републику Југославију, те починиио бројне злочине, за које никада нико није одговарао, малтретирао становништво...

Овакав приступ NATO-а, у смислу медијске кампање нимало не чуди јер је NATO прешао на други начин освајања, јефтинији, учинковитији, уместо досадашњих скупљих, вршења агресија на земље света. Чуди у ствари та чињеница, да су неки штампани и телевизијски, до недавно "патриотски" медији из Републике Српске уз одређену новчану накнаду од NATO савеза пристали да промовишу, рекламирају и представљају у једном имагинарном светлу NATO савез као хуманитарну и поштену организацију. Оваквим поступцима медијске куће су успеле и да погазе своју досадашњу политику уређивања, етику, ратну прошлост Републике Српске, образ, историју, као и свој дугогодишњи рад, јер су тада наслови о NATO-у били у суштој супротности од данашњих, а NATO се је одређивао насловима као "агресор", "терористи" "дивљаци" и сличним. Али новац нема граница и помоћу њега се заборавља све, помоћу њега се купује све, помоћу њега се брише историја, а камоли једна уређивачка политика медијске куће негде у Републици Србској, а тако и у Србији.

Пре неки дан је чак амбасадор Руске Федерације у Београду, Александар Чепурин, изјавио да сматра да србско jавно мнење неће поћи путем NATO интеграциjе у наредних 100 година.

Заступање уласка Србиjе у NATO jе несхватљиво, али будала има свуда. Покушаjи да се Србиjа у то увуче постоjе. Oни коjи даjу паре, проналазе оне коjи за паре раде, рекао jе руски амбасадор.

Више о NATO медијској кампањи смо разговарали са војно-политичлим аналитичарем Гостимиром Поповићем.

Гостимире, приметан је велики NATO маркетинг у штампаним и телевизијским медијима у Републици Србској. Реците нам по Вашем мишљењу, шта се то дешава и који је циљ ове NATO пропаганде?

- NATO организација која је прешла дуг пут од војне, преко војно-политичке, до политичко-војне организације у последње време покренула је врло снажну медијску офанзиву на простору Републике Српске како би елиминисала оних 90% противника NATO-а и на тај начин припремила активности да се за извесно време једноставно добије зелено светло за улазак у NATO савез. У том циљу су веома добро проценили да им је поред трећеразредних политичара веома добра ситуација и подршка у трећеразредним средствима јавног информисања и за сада су кренули у два правца, у писаним средствима јавног информисања и средствима јавног информисања типа телевизије, знајући да су та два облика јавног информисања најутицајнији и преко њих се може највише порука послати. У том правцу једноставно говоре ствари које су полуистине, које су нетачне, које су примамљиве за широку јавност, а поготово за ону јавност која нема пуно података о NATO савезу, те у том смислу дају технички врло осмишљене текстове који служе за то да изврше одређену припрему за неке будуће активности.

У том правцу су ти чланци и све те поруке јавности послане и тако да онај, ко не зна ко је NATO савез, дошао би до закључка да је NATO хуманитарна, инвестициона, развојна организација, организација која улаже новац, која помаже слабима, која на неки начин жели да развије одређени систем. Међутим, сви људи који знају да NATO савез није нити хуманитарна, нити инвестициона, нити развојна организација, него агресивна организација којој је потребно да обезбеди одређену количину топовског меса за нека своја ратовања и да једноставно стави ресурсе под контролу и да целу територију на којој се налази, контролише и држи. У том смислу, на тој територији се испречила Република Србска и зато је она објекат непрекидне медијске офанзиве NATO савеза.

Врло су актуелне одређене телевизије и новинске куће према којима они сада иду углавном, а не на оне медијске куће које су до сада биле мало, условно речено шарене и на неки начин прихватале NATO савез и те вредности, него управо на оне које су имале свој, условно речено патриотски медијски набој, те преко њих, тих "патриотских" медија покушавају да остваре утицај на широку јавност.

У том смислу и једна телевизија, која се је стално хвали да јој је највећа гледаност, постала је кључни телевизијски промотер NATO савеза, што је било изненађење чак и за многе који су пратили ситуацију овде. Тако да је за очекивати ће NATO савез и даље на тај начин вршити утицај и да на тај начин утиче на свест људи, а то је последица два облика њиховог ратовања. То је неокортичко ратовање и развој теорије хаоса. Дакле, и једно и друго се типично по свим теоретским параметрима овде одржава.


Поред NATO медијске кампање и улагања новца у њу, такође званичници Републике Српске при институцијама БиХ раде све на томе да Република Србска иде у том смеру, према уласку у NATO, а политичари у Републици Србској говоре о обавезном референдуму. Једни другима противрече, шта се то дешава у ствари?

- Представници Републике Српске, не само у заједничким институцијама, него чак и у институцијама Републике Српске, понашају се у најмању руку као људи са два лица, два језика, два образа и више различитих политичких приступа у једном лику и у једној политичкој опцији. Тако да ми имамо ситуацију да Одбор у Народној скупштини Републике Српске није способан да се окрене према евроазијским интеграцијама и према организацијама које немају нити мрву агресивних намера, него их чак игноришу. А када им дођу осморазредни чиновници NATO-а онда их малтене у парадном построју дочекују испред Народне скупштине. Дакле у самој Републици Србској, да не говоримо о заједничким органима где после једног разговора са наредником из NATO савеза или САД-а, они буквално мењају своја мишљења и говоре сасвим другачије. Према томе, то више говори о менталитету, али говори и о методама које поједини људи из NATO савеза користе, а изгледа да су проценили у ком правцу и према којој групацији људи могу на најбољи начин да иду и делују. Према томе и то говори о томе да људи једноставно не поштују оне који су их изабрали, него раде супротно од воље оних који су их изабрали .

На ово све би се требало подсетити и старе пословице, "Пара врти, где бургија неће" или стихова познате песме, "Парама ја купујем све, коње, јахте, замкове, ал` упамти фрајеру, да ти паре не могу, купи`т рају искрену!"

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2013_11_11/NATO-medijska-kampanja-u-Republici-Srpskoj-ili-svuda-ima-budala/