Краснојарск-2019: У очекивању решења

09-11-2013 03:50:19 | | Глас Русије, фото: © ru.wikipedia.org/ Dmitry Yurlagin / cc- |


Један од највећих градова Сибира, Краснојарск, главни је претендент за одржавање зимске Универзијаде 2019. Званична одлука о месту одржавања биће донета у Бриселу 9. новембра у току гласања у Међународној федерацији универзитетског спорта.

Званично пријаву за право организовања Светске зимске Универзијаде 2019. Краснојарск је предао у седиште Федерације 14. септембра 2012. године. Извесно време његов супарник за одржавање Светске зимске Универзијаде био је швајцарски кантон Вале. Ипак, анализиравши пријаву сибираца, швајцарска је своју кандидатуру повукла. У случају позитивне одлуке град са милион становника Краснојарск мораће још много да уради. Пре свега да модернизује већ постојеће спортске објекте.

Још у стадијуму пријаве Краснојарск је показао велику разноврсност својих спортских објеката, каже секретар за штампу Аутономне невладине организације Спортски Краснојарск-2019 Анастасија Солопеко:

- Код нас је прилично добра ситуација. Постоји такозвани боброви лог који се налази у граници града. То су скијашке трасе, где планирамо да одржавамо такмичења управо у скијању. Код нас има неколико ледених арена, али оне нам недостају. И по плану треба да буду изграђене бар још две ледене арене како би се организовала Универзијада. Такође смо изградили Академију бијатлона, али треба да доградимо академију зимских видова спорта. Најважније је што је код нас већ изграђен кампус Сибирског федералног универзитета, где планирамо да сместимо учеснике Универзијаде. Тачније не морамо да правимо село, оно већ постоји, и чланови Федерације када су долазили видели су, прегледали и били задовољни.

Поред инфраструктурних промена значајнх за град, зимска Универзијада 2019. године пружиће Краснојарску још једно дистугнуће. За становнике покрајине оно је важније од материјалних објеката, сматра Анастасија Солопеко:

- Универзијада је већ у стадијуму пријаве омогућила Краснојарску да схвати да можемо и да смо у стању да организујемо сличне манифестације. Најважније је да се мења самосвест становника. И сви студенти искрено навијају за то, и ми желимо да за Краснојарск сазна читав свет.

9. новембра на заседању извршног комитета Међународне федерације студентског спорта у Бриселу сазнаће се да ли ће Краснојарск бити домаћин зимске Универзијаде 2019. године. За учешће у финалној презентацији Краснојарска у белгијску престоницу креће руска делегација. Њу предводи министар спорта Русије Виталиј Мутко, у саставу делегациј еје председник Татарстана Рустам Миниханов, губернатор Краснојарске покрајине Лав Кузњецов. После презентације комисија ће се окупити на затвореном финалном гласању. Одлуке ће доносити 23 члана извршног комитета Међународне федерације студентског спорта. Како би Краснојарск постао престоница Универзијаде 2019, он треба да добије најмање 50% гласова.

Наталја Порторацкаја,