Налазите се на страници > Почетна > Економија > Шта ће ЕУ Украјина?

Шта ће ЕУ Украјина?

10-11-2013 03:32:19 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Украјина и ЕУ све ближе прилазе потписивању споразума о асоцијацији и формирању Зоне слободне трговине. Ипак иза разматрања услова будућег документа из видног поља испало је практично главно питање: А зашто је ЕУ потребно зближавање са Украјином? ЕУ на рачун Кијева жели да убије једним ударцем две муве: да добије приступ новом тржишту за пласман и да смањи утицај Русије у Источној Европи.

Украјина се активно припрема за самит Источног Партнерства у Виљнусу и у хитном поретку покушава да стигне да испуни све захтеве ЕУ. Ради политичких поена и далеког од стварности сна о придруживању Украјине ЕУ, званични Кијев је чак спреман да потпише документ који практично лишава Украјину независности, истиче заменик директора Центра за украјинистику и белорусистику Московског државног универзитета Ломоносов Богдан Беспаљко.

- У суштини Украјина одустаје од политичког и економског суверенитета. Она постаје колонија ЕУ. Она добровољно предаје власт у руке потпуно других људи, при томе добијајући низ обавеза, али без права гласа.

Што се тиче саме ЕУ, његова заинтересованост за Украјину је логичнија. За ЕУ то је неопходан корак у јачању утицаја у Источној Европи, који ће омогућити да се ослабе позиције Русије у земљама бивше ЗНД, сматра први потпредседник Центра за моделовање стратешког развоја Григориј Трофимчук.

- Украјини је потребна ЕУ само како би још више, још јаче, теже блокирала Русију. Пре свега Европу брине економска компонента, енергетски фактор. Зато у датом случају Украјина је монета за поткусуривање. Она је спремна да поверује свим обећањима. Европи је то и потребно. Тим пре што сама ЕУ за приближавање Украјине не троши никаква средства.

Само за прелазак индустрије на техничке правилнике ЕУ, Украјини треба 165 милијарди евра. ЕУ је спремна да издвоји неколико милиона, а где да узме остала средства проблем је, чини се, самог Кијева. Европа није обећала да ће помагати Украјини, јер сарадња у оквиру такозваног Источног партнерства не подразумева ни потенцијално чланство у ЕУ, ни финансијске гаранције, истиче заменик директора Центра за украјинистику и белорусистику Московског државног универзитета Ломоносов Богдан Безпаљко.

- Источно партнерство је одређени пројекат ЕУ, усмерен на проширење геополитичког, економског и енергетског утицаја. Основни циљеви Источног партнерства с једне стране су формирање бафер зоне између ЕУ и Русије, а са друге осигурање енергетске безбедности ЕУ, смањење зависности Европе од испорука енергената из Русије. Земље на које је усерен дати пројекат су земље бившег СССР. Конкретне предности својим учесницима пројекат Источног партнерства не обећава да пружи.

ЕУ су потребна нова тржишта за пласман робе ван граница уније, зато што је европска криза смањила куповну моћ грађана ЕУ, а продукцију треба пласирати. Зато се економски интереси Европе не завршавају Украјином. ЕУ рачуна да преко Кијева добије доступ на привлачно тржиште ЗНД и Царинског савеза. Сада између Украјине и земаља Заједнице важи поједностављени режим трговине. Ипак Русија је већ изјавила да ће бранити своје тржиште.

Татјана Голованова,