На оштрици удара Талибана – Таџикистан

10-11-2013 02:35:00 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Суседи Авганистана припремају се за најгоре после повлачења НАТО трупа и међународних снага ISAF из ове земље. На путу могуће експанзије исламског екстремизма са територије Авганистана у првом реду ће се наћи Таџикистан. Експерти се разилазе у оценама његове могућности да се супростави опасности са југа.

Чињеница је да после 2014. године Авганистан, тачније групације екстремиста које тамо делују, почињу да представљају опасност по стабилност у читавом региону Централне Азије, још једном је потврдио генерални секретар Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) Николај Бордјужа.

Таџикистан, бивша совјетска република, после распада СССР преживела је грађански рат и серију побуна. Ипак сада је Таџикистан члан ОДКБ и његов лидер од 1994. године Емомали Рахмон прошле недеље је по четврти пут изабран за председника земље. Актуални политички систем Таџикистана прилично је стабилан, зато на његов статус-кво тешко да ће утицати могући међуплеменски и међуконфенсионални раздори у суседном Авганистану, сматра експерт Руског института за стратешка истраживања Дмитриј Александров.

- Мислим да у наредне време авганистанске политичке снаге, између осталог екстремистичког усмерења, бавиће се својим унутрашњим стварима. Једини проблем којем ће морати да парира не само таџикистанско политичко руководство, већ и руководство других земаља Централне Азије, то су интернационалне екстремистичке групације. Оне, наравно, могу да приреде одређене непријатности, али не мислим да могу у скорије време да увуку Таџикистан у пучину грађанског рата.

Осим тога, по речима Дмитрија Александрова, званични Душанбе поседује прилично јак потенцијал како би парирао локалним опасностима. И, наравно, на територији земље налази се руска 201. база, бивша 201. мотосрељачка дивизија, а у суседној Киргизији одред јуришне авијације у бази Кант. Овај руски контигент, несумњиво, биће активизиран у случају неке спољне агресије, на пример од стране Авганистана.

Формално ситуација у Таџикистану је стабилна, мада не осећа се у свим регионима земље централна власт, сматра са своје стране експерт Високе школе економије Андреј Суздаљцев. Такође треба узимати у обзир да, на пример, на југу Таџикистана, активно расте број исељеника са авганистанског севера, чији локални вождови већ осликавају неке политичке перспективе. Конфронтираним снагама у самом Авганистану, заиста, у наредних гидну-две неће бити до суседа, али затим треба бити спреман на све, уверен је Суздаљцев.

- Треба схватати да сам по себи Таџикистан не може да уложи реално неке напоре да стабилизује ситуацију. То је слаба држава са малом слабом армијом и масом унутрашњих социјално-економских проблема. Тако да ћемо овде очигледно морати сами. Не, не треба на њих да рачунамо, зато што ако будемо рачунали, преварићемо се у својим надама. Тачније авганистански проблем у целини пада на ОДКБ и на нас.

НИкита Сорокин,