Русија шаље сонду ка астероиду

08-11-2013 11:34:41 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


У Русији је направљена јефтинија сонда за проучавање потенцијално опасних астероида. Њени аутори су млади научници, који су ових дана одбранили пројекат у једном од одељења Роскосмоса – Централном научно-истраживачком институту за машинство (ЦНИИмаш). Он је добио назив „Анапа“ – у част града где је представљен први пут.

Апарат је тежак 400 килограма и направљен за заједничко лансирање са комерцијалним сателитом за везу, који је главни терет ракети-носачу. Спаривање и готова сателитска платформа, направљена в НПО „Лавочкин“ су јако смањили цену мисије. После излаза комерцијалног терета на једну од средишњих орбита, сонда се одваја од појачивача са сателитом и почиње самостално путовање. Претпоставља се да ће апарат погледати један или два астероида који би у будућности могли да се сударе са Земљом.

Када се приближи циљу, сонда ће прикочити како би на њу утицало врло слабо привлачење и онда ће почети лагано да се врти око њега. Такав маневар ће омогућити да се одреде параметри небеског тела, његова маса и орбита. Наравно, да ће постати јаснији и степен опасности овог тела по Земљу. Одвлачење објекта у страну, или његово уништавање нису задаци сонде, објашњава академик Руске академије космонаутике „Циолковски“ Александар Жељезњаков.

- Ово је чисто научно-истраживачки апарат који треба да се примакне малом космичком телу, да га проучи, утаначи његову трајекторију, хемијски састав. Још увек не постоји дефинитивни списак инструмената који ће бити инсталирани у овај апарат. Највероватније да ће то бити спектрометри, анализатори хемијског састава, фото и видео камере, како би се објекат размотрио са свим подробностима и снимци стигли на Земљу.

Сонда ће све маневре одрадити уз помоћ електричног мотора који се никада није уграђивао на руске међупланетне апарате, каже један од ентузијаста пројекта и блогер Виталиј Јегоров:

- Тамо ће бити плазма мотор. Они су раније коришћени као мотори за корекцију. Као главни мотор ће се користити први пут. Предност ових мотора је у томе што троше мало горива, треба им пуно времена да убрзају, али истовремено могу убрзати апарат више од хемијских мотора.

Каква је маршрута „Анапе“? Прво је, без икакве сумње, изабран астероид Апофис, који би могао да удари у Земљу 2029. године са вероватноћом 1:37. Међутим, астрономи су касније нагло смањили шансе ове катаклизме. Без обзира на све то, Апофис може остати коначни циљ апарата. Најпре ће, највероватније, бити истражен опасни астероид од 400 метара, који је регистрован ове године.

Сонда „Анапа“ може постати први апарат у постовјетској Русији који обавља научну мисију изван орбите Месеца. И први који ће проучавати астероиде из близине. Реалне рокове мисије оцењује руководилац пројекта Александар Шаханов:

- Пројекат се за сада не налази у Федералном космичком програму. Све зависи од тога када ће он ући у тај програм. И када ћемо добити средства на етапи огледно-конструкторског дела посла. Ако се појаве средства и пројекат се укључи у Федерални космички програм, онда би за његову реализацију било потребно око пет година.

Да би се убрзао овај процес млади научници скупљају потписе за интернет-петицију руководству Роскосмоса, где траже да се размотри могућност целокупног финансирања овог пројекта. Према проценама, за „Анапу“ је потребно 2 милијарде рубаља.

Борис павлишчев,