Олимпијска бакља на путу ка Међународној космичкој станици

08-11-2013 12:32:06 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Олимпијска бакља кренула је на свој пут ка Међународној космичкој станици, на космичком броду „Сојуз“ који је стартовао данас са платформе Бајконур. А већ 9.новембра ће космонаути изаћи у отоврени свемир са штафетом.

На орбиту земље ће бакљу однети међународна екипа: руски космонаут Михаил Тјурин, јапански Коичи Ваката и Американац Ричард Мастракио. На космичким летовима, баш као и у спорту, главни је екипни, тимски дух, говори Коичи Ваката:

- Наравно, оно што ми радимо у космосу, то је тешко, али ми смо већ тренирали све то током две године. Заједнички напори и тимски дух- то је кључ ка успеху. Уверен сам да можемо да радимо као интегрисани тим, како бисмо искористили таленат и искуство свих чланова екипе.

„Сојуз“ са олимпијском штафетом стартовао је са истог места одакле је у космос полетео и Јуриј Гагарин. Некон неколико минута космички брод је изашао на орбиту након чега је наставио свој пут ка МКС. Лет протиче према плану, извештава контроли лета на Земљи Михаил Тјурин:

- 500- лет је у реду. Укључени су мотори трећег степена. Пилотирани брод Сојуз ТМА-11-М изашао је на орбиту вештачког сателита Земље.

Брод лети према МКС по краткој, шесточасовној шеми и зато ће се већ око 14:30, по московском веремну прикључити космичкој станици. Тамо ће штафету примити руски космонаути Олег Котов и Сергеј Рјазански, који ће 9.новембра изаћи са штафетом у отворени космос. Ова етапа предаје штафете ће бити преношена директно. Затим ће 11.новембра екипа састављена од Фјодора Јурчихина из Русије, Карен Најберг из САД и Луке Пармитано из Италије штафету вратити на земљу. Управо ће овом бакљом, бити упаљен Олипмијски пламен на церемонији отварања игара у Сочију.

Марија Баљабина,