Универзални ракетни комплекс „Корнет“

08-11-2013 11:30:04 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


У руском граду оружара, у Тули, је произведена најновија модификације противтенковског комплекса „Корнет“. За разлику од свог претходника – „Корнета-Е“, ког добро познају индијски официри, нови комплекс може нападати и на ваздушне циљеве.

Нова модификација је способна да истовремено прати два објекта и да, ако је то потребно, погоди сваки од њих плотуном две ракете, каже конструктор противтенковског комплекса „Корнет“ Олег Јастребов.

- У овом комплексу је реализован принцип: опалио-заборавио. Задатак оператора се свео само на хватање циља. А, даље се он практично не меша у рад комплекса.

Праћење технике противника обавља истовремено неколико система. Топлотне и телевизијске камере широког и уског поља, као и ласерски даљиномер. Ови инструменти омогућавају оператору да региструје технику противника на удаљености 10 километара у било које доба дана и у било којим временским условима.

Квалитети комплекса, коме могу завидети и фантастични супер хероји, се на овом не завршава. За време тестирања на терену „Корнет“ је показао да може да контролише не само земљу, него и ваздух, каже конструктор противтенковског ракетног комплекса Игор Черносвитов:

- Укључујући беспилотне летелице, хеликоптере и чак борбене ловачке авионе. Приликом тестирања смо видели да наш комплекс може да их прати и уништи.

Због тога комплекс поседује два типа ракета. Противтенковске са кумулативним пуњењем и фугасне – противваздушне. Уређај за лансирање може да погоди 8 циљева. А, онда се брзо поново напуни – у комплету се налази још и 8 контејнера са ракетама.

Нови ракетни комплекс је универзалан. Он већ сада може бити инсталиран на оклопне теренце типа „Тигар“. Постоји и варијанта да се „Корнет“ инсталира на БТР и борбена возила пешадије. На њима се повећава количина муниције која се превози, а комплекс добија систем аутоматског поновног пуњења.

Сергеј Каљакин,