Ко је имао користи од Арафатове смрти

08-11-2013 10:27:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


„То је политичко убиство“ – тако је удовица Јасера Арафата прокоментарисала вест о томе да је узрок смрти њеног мужа, бившег председника Палестинске аутономије, било тровање полонијумом. Верзију о тровању потврђују резултати експертизе Института за радиофизику у швајцарској Лозани.

У новембру прошле године извршена је ексхумација остатака Јасера Арафата. На иницијативу телевизијског канала „Ал Џазира“ они су испитани на швајцарском Институту за радиофизику. Удовица палестинског лидера Суха Арафат је изјавила:

- Швајцарско испитивање је потврдило све наше бојазни, пронађен је висок садржај полонијума – преко 83%, а то је 18 пута више од норме. Полонијум је пронађен у телу: у плућима и у лобањи. И то је, очигледно, политички злочин који су починило професиналци, јер смо га открили тек девет година касније.

Арафат је преминуо 2004. године, али су гласине о могућем тровању почеле да се шире и пре његове смрти кад је остарели политичар у тешком стању био смештен у Париску болницу. Палестинци су алудирали на то да Израелци имају везе с његовом тешком болешћу. Један од лидера „Покрета за национално ослобођење Палестине“ (ФАТХ) Фарук Кадуми је 2009. године за смрт Јасера Арафата оптужио садашњег лидера Палестинске аутономије Махмуда Абаса и шефа службе за безбедност аутономије Мухамеда Дахлана. Исте године конгрес ФАТХ је за Арафатову смрт званично оптужио Израел. И експертиза је показала: палестински лидер је највероватније био отрован. Главни осумњичени су специјалне службе Израла и људи из Арафатове најближе околине. Ипак, учествовање Израела у овом политичком убиству изгледа мало вероватно, тврди водећи научни сарадник одељења за Израел и јеврејске заједнице Института за оријенталистику РАН Татјана Носенко:

- Тешко да је требало предузети тако озбиљне мере да би се он склонио. Било је очигледно да је губио утицај, иако је још увек био симбол палестинског националног покрета. Међутим, као руководилац изгубио је своје позиције и постао је мање значајна фигура. Ова верзија ми не изгледа много вероватна.

Да Арафат није био утицајна фигура он би мирно умро природном смрћу, можда проживевши још неколико година, то је претпоставка стручњака Института за Блиски исток Сергеја Серјогичева. Ипак, стручњак такође не верује да је Израел учествовао у смрти лидера палестинског отпора. Арафат је био компликован политичар, али се с њим могло договорити. А његова смрт је донела озбиљну неслогу у вези с питањем блискоисточног регулисања, сматра Сергеј Серјогичев:

- Чак ако је реално његов утицај на политику у последњим годинама живота био минимални, само његово присуство је обуздавало многе радикале. Можда је склоњен због тога што је више волео да се договара с Јеврејима него да с њима ратује. А нова генерација политичара је сматрала да ће од иранског новца и користећи најновије ракете „Касами“ моћи да издејствује повољне услове од Израела.

Стручњаци су сигурни да ће вест о насилној смрти Арафата вероватно постати повод за заоштравање сукоба, како унутар ФАТХ, тако и унутар целе Палестинске аутономије.

Влад Гринкевич,