Флота ледоломаца – гаранција арктичке моћи Русије

07-11-2013 02:11:33 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Русија почиње да гради атомске ледоломце нове генерације. Ледоломац новог пројекта ЛК-60Ја, који је добио име Арктик, у част заслужног совјетског атомског ледоломца, биће поринут 2017. године. Јединственост лодоломца који се назива универзалним предодређен је задацима. Он може да ради како на дубоким деоницама Северног поморског пута, тако и у плиткој води уз обалу. У плановима Атомфлоте је да у наредних 10 година направи три оваква ледоломца.

Универзално решење

Русија активно користи Северни поморски пут већ скоро осам деценија. Све то време ледоломци остају главни јунаци поларних маршрута, осигуравајући праћење војних бродова и цивилних пловила. Нова епоха Северног поморског пута била је отворена 1960. године, када је у експлоатацију биo примљен први атомски ледоломац Лењин. Од 70-их година главну улогу играју већи и моћнији ледоломци типа Арктик. Ледоломци овог типа који се данас користе, 50 година Победе и Јамал, најснажнији су бродови Атомфлоте, који могу да достигну било коју тачку Северног Леденог океана у било које доба године. Истовремено се користе и мањи бродови по размерама – Тајмир и Вајгач, чији мањи гас омогућава да делују не само у отвореном мору, већ и у ушћима река.




5. новембра у Балтичкој фабрици званично је почета изградња главног ледоломца нове генерације ЛК-60Ја пројекта 22220. Он је добио име Арктик, у част претходника који је постао први надводни брод који је стигао до Северног пола.

Перспективни ледоломац ЛК-60Ја пројекта 22220 за сада нема посебно име. Изградња два таква брода већ се врши у Балтичкој фабрици, и главни ледоломац треба да буде пуштен у рад 2018. године. Од ледоломаца типа Арктик он се разликује по размерама: ширина трупа увећана је до 33 метра, што омогућава да се увећа канал и да се прате већи бродови са већом бризином. Ипак проширење трупа и пропорционално увећање дужине довело је до занимљивих последица – приликом увећања размера атомски ледоломац којем нису потребне резерве горива, испливао је: газ перспективног брода је смањен до 8,5 метара. Та околност је изазвала одлуку да сe направи ледоломац са двоструким газом.

Главна предност новог пројекта је његова универзалност – мењајући свој газ захваљујући баластним цистернама, он може да се користи како на отвореном мору, тако и у плићаку. Са газом од 8,5 метара ЛК-60 може да упловљава у Дидинку, Обску усну и низ других плитких региона. Увећавши газ за два-три метра на рачун примљеног баласта, ЛК-60Ја могу да ефикасно делују у отвореном мору, користећи већу масу и инерцију за ломљење тешких ледова. Дебљина леда коју ће моћи да превладава ЛК-60Ја је до три метра.



Планови за будућност

Нови ледоломац може да ефикасно замени и бродове типа Арктик и оне са малим газом типа Тајмир. Сматра се да три ледоломца ЛК-60Ја довољна су да замене четири тренутно постојећа брода. Истовремено се врши разрада још снажнијег ледоломца са индексом ЛК-110Ја (цифра индекса означава снагу погонског уређаја у мегаватима). Ледена проходност овог брода ће износити најмање 3,5 метра. То ће осетно олакшати навигацију, учинивши могућим редовно праћење бродова чак у зимском периоду.

Атомски ледоломци нису све: за руски Север гради се серија дизел ледоломаца ЛК-25. Они треба да пружају подршку атомским ледоломцима приликом праћења великих каравана и да раде у уштима река, недоступним чак за ЛК-60Ја са двостурким газом. Ови ледоломци могу да се користе на Белом и Балтичком мору, где се зими такође формира ледени покривач.

И коначно, за осигурање лука планира се коришћење малих бродова ЛК-18 и два ЛК-16. Ови дизел ледоломци треба да се користе за чишћење замрзнутих лука од Балтика до Тихог океана. Уговори за изградњу 4 ледоломца – 25 МВт, 18 МВт, и два 16 МВт, укупне вредности 20,4 милијарди рубаља потписани су између ОАО Уједињена бродограђевинска корпорација и ФГУП Росморпорт 2. демцебра 2011. године. Два ледоломца од 16 МВт ће се градити у Виборшком бродоградилишту, ледоломци ЛК-18 и ЛК-25 у Балтичкој фабрици у Санкт-Петербургу.



Нови ледоломци постају све потребнији. Узимајући у озбир планове коришћења Сверног поморског пута у наредних 10 година војна и цивилна активност на тој траси нагло расте. За то време Русија ће изградити најмање 8 нових ледоломаца.

Илија Крамник,