Барак Обама: година као на иглама

07-11-2013 09:58:13 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


6. новембра навршава се годину дана од реизбора Барака Обаме на дужност председника САД. Овај период за америчког лидера није био ведар. Низ неуспеха и скандала у унутрашњој и спољној политици осетно је поткопао углед и међународни утицај руководиоца највеће светске силе. Неки конспиролози виде у томе чак некакав мистични смисао. Они повлаче паралеле са другим америчким председницима за које је други мандат у политичкој каријери био кобан.

Барак Обама је оличење политкоректности, представа либерално мислећих Американаца о томе какав треба да буде њихов лидер. Тамнопути породични човек са блиставим образовањем и упечатљивом политичком каријером. Према његовим сопственим речима, хришћанин, чији преци су исповедали ислам. Па уз то и Нобеловац. Једном речи, сви атрибути да се дуго и успешно води таква различита и захтевна према својим политичарима Америка.

Нови мандат је донео Бараку Обами нове невоље. Чинило би се, проглашен завршетак неуспешних операција у Ираку и Авганистану које се косе са принципима међународног права требало је да му дода политичке поене. Али није тако било. Међународни аспект другог мандата Барака Обаме анализирао је саветник РАН Вилен Иванов.

- Овде он нема чиме да се похвали. Све што је било везано за Сирију показало је да је он крајње далек од својих мировњачких обећања, која су покретала својевремено Нобеловски комитет да му уручи одговарајућу награду. Неуспешни покушај међународног диктата говори о томе да је ова политика била у најмању руку кратковида.

И у унутрашњој политици америчког лидера очекивала су непријатна изненађења. Неуспешна финансијско-буџетска политика и даље заснована на неосигураном увећању доларске масе, увећање и тако огромног државног дуга од преко 17 билиона долара, довело је земљу на ивицу банкротства и изазвало привремено затварање на десетине институција, као и најозбиљније бојазни у самим САД и далеко ван њихових граница.

Али најбоље од свега је да за свог председника питамо саме Американце, уеверн је директор Института за стратешко планирање и прогнозирање Александар Гусев.

- Према оценама неких рејтинг компанија, које прате водеће политичаре, у новембру 2012, Обаму је подржавало 50%, а већ за годину дана овај показатељ је пао за 15 тачака. То је најнижи Обамин рејтинг за све време управе. Који су разлози? Његови пропусти у унутрашњој политици.

И у таковм негативном контексту као гром из ведра неба грануо је скандал са бившим сарадником специјалне службе Едвардом Сноуденом, који је раскринкао своје колеге да се баве незаконитим прислушкивањем по читавом свету, између осталог шефова држава. Вилен Иванов сматра то невиђеним неуспехом спољне полтике САД.

- Сноуден је показао читавом свету да Американци свој диктат покушавају да реализују у разним облицима. Између осталог сакупљањем информација о свима, чак својима, савезницима и њиховим лидерима који се налазе на предњим линијама америчке политике. То такође карактерише Обаму не баш на најбољи начин.

Све то, по мишљењу самих Американаца и међународних експерата, наводи да се говори о томе да Обама није баш онај председник кога су хтели бирачи. Шта више, његови неуспеси су достигли критичну масу. И какав ће он остати у историји земље после одласка са дужнсоти, врло је тешко замислити, мада је о томе и рано говорити.

Илија Харламов,