Украдена уметност – вештина пљачки нацистичке Немачке

05-11-2013 10:30:41 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/marie-ll/cc-by-nc-sa 3.0/ v |


Хиљаду и по слика великих уметника из доба сецесије нађено је у стану 80-годишњег становника Минхена. Ремек-дела су конфискована у време Другог светског рата од колекционара јеврејског порекла. Уметничка дела непознатог историјата налазе се у музејима и код приватних колекционала по читавом свету.

Слике Пабла Пикаса, Анрија Матиса, Марка Шагала, Емила Нолдеа и других великих сликара су конфискована од становника Минхена. Према претходним проценама, укупна вредност хиљаде и по платна износи милијарду евра. То је у недељу саопштио немачки лист Sachsische Zeit, позивајући се на часопис Focus.

Протекле недеље 139 уметничких дела, која су украли нацисти, нађено је у низу музеја Холандије. Као и слике, нађене у Минхену, та су уметничка дела раније припадала колекционарима јеврејског порекла, а која су нацисти конфисковали у време Другог светског рата. О таквој пљачки је испричао професор историје најновијег времена Рурског универзитета, доктор Константин Голшер.

- У трећем рајху је био низ института, који су се бавили проналажењем ремек-дела, пре свега у окупираним земљама. Туда су слали комисије, које су пљачкале музеје. Да би угодиле Адолфу Хитлеру, оне су тражиле највреднија уметничка дела.

Дакле, током рата само из Француске је било извезено више од 20 хиљада уметничких предмета. Она дела, која нису била изложена у музејима, продавала су се приватним колекционарима, зато је данас тешко наћи њихове трагове. Ремек-дела такве тужне судбине случајно се нађу у приватним колекцијама и музејима читавог света. Међутим, према речима доктора Голшера, музеји се нерадо растају од њих.

- Ти објекти често постају предмет националног или месног поноса. Например, музеј има слику, која привлачи туристе, и тако даље. После се испоставља да је треба вратити. Најчешће се на месном нивоу диже велика галама.

Данас у термин Raubkunst (украдена уметност) спадају не само уметничка дела, која су припадала колекционарима јеврејског порекла, а која су одузели нацисти, већ и дела, извезена из Совјетског Савеза у време рата, а која се нису вратила у отаџбину. Међу њима су Ћилибарска соба, фонтана Самсон, који разваљује чељусти лава и Крст Ефросиније Полоцке.

Кира Калиљина,