МАГАТЕ спремна да затвори ирански нуклеарни досије

05-11-2013 10:17:02 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Техеран, МАГАТЕ и шесторица посредника у преговорима о иранском нуклеарном проблему сматрају могућим затварање иранског нуклеарног досијеа. Одлучујућа рунда консултација с експертима МАГАТЕ ће бити одржана у Техерану 11. новембра. 7.-8. новембра у Бечу представници шесторице (пет сталних чланица СБ УН и Немачка) морају да ускладе с Техераном нови прилаз решењу тог проблема.

Сви последњи предлози Ирана Међународној агенцији за атомску енергију су строго поверљиви. Међутим, према изјавама америчких званичника и представника ЕУ, може да се дође до закључка да је процес, који се тромо одвијао, добио подстрек за убрзавање. Портпарол председника САД Џеј Карни је, например, изјавио да је Иран поднео нови озбиљан и садржајан предлог, који нисмо видели раније.

Координатор спољне политике ЕУ Кетрин Ештон је назвала последњу бечку рунду сусрета с иранским преговарачима 30.-31. октобра најпродуктивнијом од свих одржаних у вези са том тематиком.

Према неким подацима из штампе, иранску нуклеарну проблематику ће превести из категорије војних у технолошку категорију. Иран и МАГАТЕ, судећи према информацијама из дипломатских извора у Бечу, одлучили су да одустану од разраде старог документа о прилазу оцени евентуалног војног дела нуклеарног програма ИРИ. Резултатом рада мора да постане нормализација односа Ирана с МАГАТЕ и нормалан режим рада, обустава укључивања иранског питања у дневни ред сваке седнице савета управника, - цитирају бечки листови речи дипломате, учесника преговора. Иран мора да буде контролисан од стране Агенције, као и све остале земље, у оквиру њене редовне контролне делатности. Фактички то значи затварање нуклеарног досијеа Ирана.

За сада је тешко рећи, какве је уступке понудио шесторици Иран. Вероватно су они веома озбиљни. Да није тако, шесторица не би испољавала такав оптимизам.

Руски експерти сматрају да без промене става Вашингтона напредовање у овом предмету не би било могуће. Председнику САД Бараку Обами су после низа скандала с глобалним праћењем и опадања реномеа попут ваздуха потребне импресивне спољнополитичке иницијативе. Затварање иранског досијеа и нормализациа односа с Техераном одговарају том задатку. И демократи, и републиканци давно позивају на то Белу кућу.

Затварање нуклеарног досијеа је повезано, с једне стране, с доласком новог, умереног председника-реформатора Хасана Роуханија, спремног на уступке међународној заједници. С друге стране, чак су конзерватори у САД-ама уморни од тромих преговора о нуклеарном проблему, - рекао је Гласу Русије руководилац Центра оријенталистичких истраживања Дипломатске академије Андреј Володин.

- САД не одржавају односе с Ираном од почетка 1980-их година протеклог века. То није донело Вашингтону никакве политичке дивиденде. Европски савезници САД иначе имају огромне губитке због санкција и ембарга за трговину с Ираном. Саудијска Арабија је у вези са арапским револуцијама и арапским буђењем фактички изгубила контролу региона Блиског и Средњег Истока. Дакле, хтела-не хтела, она ће морати да се подреди одлукама САД.

У принципу, Иран би могао да среди своје нуклеарне амбиције попут јапанских. Токио има пуни циклус нуклеарних технологија, али одбије производњу нуклеарног оружја, мада је то могуће.

Андреј Федјашин,