Пекиншка полиција се окомила на жене за воланом

04-11-2013 08:44:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Полицију Пекинга су оптужили за сексизам. Узрок тога су шест типичних грешака жена-возача, које је полицијски департман објавио као поуку свим возачима женског пола на својој страни у социјалној мрежи.

Немојте возити кад сте на штиклама. Убедите се, да кола нису на ручном управљању, пре него кренете. Прикачите косу укосницом када сте за воланом.

Судећи по наслову: Жене-возачи, будите пажљиве, не понављајте ове грешке!, - циљ ове идеје је била поучност. Међутим, тоналитет је испао довољно подругљив. Например, полиција Пекинга недвосмислено алудира да је женама често својствен топографский кретинизам. Неке жене немају осећај правца, када возе кола, оне често сумњају, те не могу да одлуче, којим путем морају да иду, чак и у случају, када су већ биле у том месту неколико пута, - тврди се у поучним правилима.

Други блок прати карикатура, која приказује конфликт полицајца и жене, која вози кола у облику огромне црвене ципеле са штиклом. Надпис под цртежем гласи: Жене-возачи, молимо вас да носите ципеле на равном ђону кад сте за воланом!. Блок, који је настао раније, позивајући се на чланак у једном листу, тврди да су жене криве за 70% свих хаварија на путу.

Разуме се, реаговање на испад полицијског департмана није изостало. Стотине коментатора је напало представнике правних органа, оптуживши их за дискриминацију на полном принципу. То је очигледна полна дискриминација. Да је то било у САД-у, они би се нашли у затвору, - написао је један корисник.

Иначе, било је и оних, ко је признао праведност идеја припадника департмана. За заштиту полицајаца вреди поменути да су многи савети настали из реалних догађаја, поменутих у штампи. Например, карикатура са штиклом је очито настала после приче о некој госпођи Џен. На месту путног инцидента, за којои је она била крива, она је изјавила полицајцима: Притиснула сам кочницу, али се моја ципела заглавила. Тврдњу, да су у случају хаварије жене склоне да паникују, потврђује још један реални случај. 41-годишња жена, паркирајући кола на покривеном паркиралишту, где су места паркирања одвојена зидовима, нехотице је притиснула мужа, који је стајао позади, уза зид. Када је чула његову вику, жена је у паници погледала кроз прозор и уместо кочнице притиснула рикверц. Услед тога је она убила мужи и погинула сама – от удара главом о зид.

Полицајци Пекинга далеко нису први, ко је признао чињеницу неких особина вожње кинеских жена. Један од крупних трговинских центара Шангаја, например, још 2009. године организовао спецјиално паркиралиште само за жене. Оно је било обојено ружичасто–лила бојама, тамо су додали расвету, међутим, главно је – места паркирања тамо су за скоро метар шира од обичних. Жене имају јак осећај светла, те другачије процењују растојање. Жене га горе осећају, када се налазе унутра мањег простора. Зато шанса да ће жена изгрепсти туђа кола вратима својих кола, када излази из њих, за 15% је већа, - објаснио је тада нестандардну идеју менаџер паркиралишта Ван Џен. Посетитељке шангајског трговинског центра се нису увредиле за сопствено женско паркиралиште.

Иначе, без обзира на грешке жена-возача, ниска култура вожње је својствена свим Кинезима, независно од спола. Аутомобилисти ретко укључују жмигавце. Што се тиче бициклиста и мотоциклиста, кретање линијом, предвиђеном за супротан правац, или када гори црвено светло, пре је правило, него изузетак.

Наталија Портјакова,