Светски руски народни сабор

03-11-2013 12:00:32 | | Глас Русије, фото: Милена Фаустова/ «Голос России»/ vostok. |

Јединство народа је непоколебљива основа целовитости Русије


Политичка, социјална, култура и духовна будућност Русије и руског народа – ове теме постале су централне у раду Светског руског народног сабора. Седамнаести по реду друштвени и црквени форум одржан је у главној саборној цркви земље, московској цркви Христа Спаситеља. У њему су учествовали представници свештенства, политичари, научна и стваралачка елита. За две деценије свог постојања Сабор је постао не само једна од значајних манифестација коју сваке године организује Руска православна црква, већ и платформа за најоштрије дискусије о актуалним савременим проблемима.

Русија је духовна наследница историсјке Русије и представља јединствену цивилизацију. Њен даљи развој је могућ само на основу очувања континуитета, историјској сећања и традиције. У то су уверени сви учесници актуалног форума. Ипак пре свега треба решити низ насушних социјално-економских проблема. У противном, земљу може да очекује криза, сматра председник форума Патријарх Московски и све Русије Кирил.

- Сукоби који су се десили у московском кварту Бируљово показују: глувоћа власти за захтеве народа, нежеља да се траже заједничка решења проблема претеране миграције и криминала са њом повезаног, као и понекад изазивачко понашање придошлица већ сада изводи ситуацију на ивицу критичне црте.

Јединство народа је непоколебљива основа целовитости Русије. При томе игнорисање интереса руског народа води ка наглом расту маргиналних и агресивних појава, посебно је подвукао патријарх Кирил.

Врло опасна може да буде перспектива отуђења Руса, и пре свега руске омладине – од државе, државних структура, руковођења бизнисом. Ми никада нећемо бити сагласни са онима који желе да виде Русију без Руса, лишену националног и религиозног лица, осећања солиданости и јединства. Сличан сценарио прети катастрофалним последицама не само занашу државу, већ и за читав свет.

Савремена Русија је јединствена земља, са својим сопственим скупом вредности, законитостима друштвеног развоја, моделом социума и државе. Зато, преузимајући светско искуство успостављања државе, треба узимати у обзир националне особености оних народа који насељавају земљу. Такво уверење је изразио шеф кремаљске администрације Сергеј Иванов:

- Русија не може и неће слепо и непромишљено копирати туђе моделе. Ми не прихватамо политкоректност доведену до апсурда, мултикултуралност западног обрасца или ултралиберално тржиште без свакаквим узајамних социјалних обавеза.

Међу темама актуалног форума су питања моралних и породичних вредности, партиотизма, духовности. Све то је тим пре актуално, пошто је 2014. године проглашена Годином културе Руске Федерације, приметио је министар културе Русије Владимир Медински.

- Сугурни смо да главни циљ културне политике земље треба да буде очување и развој руске цивилизације. Ми морамо да подржавамо оно што води ка расту људског капитала, тачније умножавању руског наорда и свих братских народа који насељавају нашу земљу.

Све одлуке Сабора традиционално се уобличавају у посебну резолуцију. Без обзира на то што документ нема законодавну снагу, његово мишљење узима се у обзир на разним нивоима власти. Светски руски народни сабор постоји већ две деценије и игра значајну улогу у формирању грађанског друштва земље. 2005. године форуму је био дат специјални консултативни статус при УН.

Милена Фаустова,