Преношење хемијског оружја из Сирије у Албанију политичка афера

03-11-2013 11:28:11 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У свету се и даље воде спорови о изношењу хемијског оружја из Сирије. Многе су државе одустале од предлога да разместе ту опасну робу на својој територији.

Према мишљењу неких експерата, једина земља, која може да је прихвати, то је Албанија. Ову ситуацију за "Глас Русије" је коментарисао србски војни аналитичар Александар Радић.

- Наиме кад је то било од користи онда су западни медији створили слику катастрофе коју припрема сиријски режим помоћу хемијског оружја. И са завршетком афере читав проблем су гурнули под тепих и он се више не спомиње. Сазнате да je Дамаск званично казао да се ослободио од хемијског оружја. И с друге стране чујемо да имамо на мору фантомски брод који нико не жели. Албанија је земља која је досада била уплетена у велики број мањих или већих сумњивих послова везаних за наоружање. Очигледно у Албанији постоје неколико људи са великим политичким утицајем, и они су спремни да заврше своје послове везане за јавно мњење. Наравно и у Албанији то јавно мњење може да буде толико снажно у својој реакцији да може и да заустави било какву идеју о покушају да се хемијско оружје на њиховом простору елиминише. Наравно према Албанији ће се постављати јасно питање на који начин Албанија као земља која може да буде члан НАТО-а и која може да тражи место у ЕУ да буде повезана са тако једном невероватно бруталном афером. Само помињење средстава за масовно уништавање мора да код сваког просећног грађанина изазива забринутост. У том погледу према Албанији ће се наравно створити неповерење које ће посебно снажно бити у природу Србији због чињенице да је читав албански проблем у Србији је као изазов безбедности Срба. На међунационалном нивоу то свакако неће допринети бољем разумевању. Пре неколико дана у Призрену турски премијер Ердоган се појавио заједно са вођом Албанаца из Албаније. И наравно ако чујете да вама Албанија прети хемијским оружјем онда на Балкану не може очекивати никакву позитивну реакцију.

Ситуацију око евентуалног размештања хемијског оружја из Сирије у Албанији коментарисао је за "Глас Русије" србски војни аналитичар Александар Радић.

Григориј Соколов,