Пјотр Скуљски: пољска публика је стојећи аплаудирала Ансамблу «Александров»

02-11-2013 10:45:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Наступ Ансамбла Александров у Пољској одражава истински однос Пољака према Русима. Ево, већ 10 година ове концерте организује Пјотр Скуљски, директор пољске агенције EAR и 10 година су концертне сале препуне. Руски уметници 3. новембра почињу још једно гостовање у земљи на Висли. Одржаће 13 концерата, сваки ће бити у новом граду.

Први пут у својству информационог партнера концерата наступа „Глас Русије“.

Пјотр Скуљски се сећа:

- С Ансамблом Александров везан сам 10 година. Прва два концерта смо организовали у марту 2004. године, у октобру смо започели туру гостовања од 28 концерата. Кроз салу за гледаоце су се разлегали аплаузи иако припрема гостовања није била лак задатак. Тада ме нико није мазио по глави, са свих страна су се појављивали административни проблеми.

Након што је прошло оволико година могу да кажем да нас они који су раније били против концерата александроваца сад подржавају. 2004. године руска култура у Пољској никог није занимала. Нико је није популаризовао, није говорио о њој. Међутим, однос се са временом мењао. Публика је од самог почетка топло примила ансамбл Александров, тапшала му је стојећи. Његови концерти имају огроман утицај на то како Пољаци доживљавају Русију и Русе. Надам се да смо као организатори наступа ансамбла у Пољској томе и ми допринели.


Пјотр Скуљски је убеђен да су ови концерти највећи логистички догађај у културном животу Пољске. Сваког дана у аутобусе и камионе треба сместити око 130 уметника и 30 људи из техничког персонала с музичким инструментима, оделима и опремом, превести их из једног града у други, ускладити заједнички рад пољских техничких тимова који одржавају концертне дворане и руске техничке подршке, обезбедити смештај, транспорт, уочи гостовања треба организовати продају карата и рекламу. И треба бити спреман на сва могућа изненађења за време гостовања. Наравно, по признаљу Скуљског,

- Руска техничка група скоро да не спава, нема времена ни за шта.

Пољска маршрута гостовања се мења сваке године, као и репертоар, али је пријем увек топао. Директор Скуљски истиче:

- После првих концерата нисмо знали да ли ће следећи наступи бити прихваћени исто тако топло као и први, да ли ће бити истих овација, пуних сала. Међутим, сале су биле препуне, публика реагује с ентузијазмом, карте се продају као алва.

Сваки пут се маршрута гостовања у Пољској разликује од претходних, поклоницима хора треба дати малу паузу. У великим градовима можемо да наступамо сваке године, а у малим – не можемо, зато се трудимо да дођемо тамо где још нисмо наступали, захваљујући чему се аудиторијум све време повећава.

10 година стабилне сарадње пољске агенције EAR, њеног директора и војних уметника ударили су темељ чврстом пријатељству. Пјотр Скуљски често долази у Русију, веома добро је познаје и одлично говори руски.

- Нисам се спријатељио само са свим члановима Ансамбла „Александров“, већ може се рећи, са свом руском војском. Често ме позивају у Русију на војне празнике и важне концерте.

Ови контакти помажу Пјотру Скуљском да се у личним разговорима с Русима бори против стереотипа о пољској русофобији и да ствара позитивнију слику о Пољацима и Пољској:

- Ја сам тако неки дежурни Пољак на војним празницима. Ако се на лицима Руса кад ме виде појављује незадовољна гримаса моји руски пријатељи им говоре – то је стварно јако добар Пољак.

Ма како чудно било, у дружењу с Русима Пјотру Скуљском помаже нимало једноставна историја руско-пољских односа:

- Истина је да ми историја веома помаже. Брат мог прадеде, Леополд Скуљски, био је пољски премијер у првом полугодишту 1919. године, а 1920-21.г. је био на челу пољског МИП. Помало националиста, помало социјалиста, поднео је оставку у знак протеста због примене оружја против радника у штрајку. За време Другог светског рата ухапсио га је НКВД на територији садашње Белорусије и он је нетрагом нестао.

Причам о томе мојим руским пријатељима доказујући да су судбину многих Пољака одредили сложени пољско-руски односи, али то не треба да баца сенку на данашње односе. Хајде да оставимо историју историчарима. Историја и данашњица се налазе у различтим равнима. Не могу да гледам на сарадњу с Русима кроз призму судбине рођака који је живео пре 100 година! Једна је ствар знати историју, а стварање савремених, рационалних и позитивних односа с Русијом је сасвим друга ствар.

Русија је сад јак и богат сусед Пољске. И само с таквим суседом се може бити на добитку.

Зофја Бомбчинска-Јелонек,