Сународници у иностранству: руски језик треба пропагирати!

01-11-2013 02:02:46 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Руски сународници који живе у иностранству позивају да се препороди меценат и више да се пропагира руски језик и култура ван граница Русије. О томе се говорило на недавној Светској тематској конференцији у Москви под називом Сународници и њихов допринос светској култури.

Учесници конференције поставили су низ задатака за даљи развој стваралачког потенцијала руских сународника. Препоруке за проширење културног простора Руског света изнела је председник асоцијације руских сународника на Мадагаскару Марија Воробјова.

- Препоручује се да се разради механизам даљег развоја стваралачког потенцијала руских сународника, између осталог путем препорода институције мецената међу домаћим бизнисменима који су се утврдили у иностранству.

Посебна пажња поклоњена је образовању на руском језику. На сличној конференцији пре две године то је била централна тема. Зашто овај проблем до сада остаје актаулан, објаснио је председник Светског координационог савета руских сународника који живе у иностранству Алексеј Лобанов.

- У сваком региону овај проблем има различито порекло. У неким земљама то је између осталог отежано владиним дејствима, а негде никаквим програмима ништа не може да се реши, ако људи сами не пожеле себе са сачувају. Овде је потребан неки систематски рад. И у датом случају он се више гради на ентузијазму.

Учесници конференције слажу се да је неопходно на све начине доприносити организацијама за пропаганду руског језика и културе у иностранству. Данас овај задатак обављају руски центри за учење руског језика, науке и културе, као и руски медији. Министарство образовања и науке Русије дало је иницијативу да се формирају културни центри, такозвани институти Пушкина, попут Гете института који има филијале по читавом свету. Осим тога, у плану је да се започне инвентаризација споменика руске културе и историје, да се формира јединствена база података посленика културе и уметности савременог Руског света, да се организјуе рад на повратку историјских вредности у Русију, као и да се достојно обележи стогодишњица Првог светског рата и предстојећи јубилеји истакнутих посленика руске емиграције.

Кира Калињина,