Руководећа улога Николаја Цискаридзеа

01-11-2013 01:44:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Чувени балетан Николај Цискаридзе именован је за ректора Санкт-Петербуршке Академије руског балета. Нове обавезе бивши прима-балетан московског Бољшог театра почеће да обавља 29. октобра. Заједно са њим у новој улози иступа и прима-балерина Маријинског театра из Петербурга Уљјана Лопаткина: од сада је она уметнички руководилац Академије у којој је сама студирала.

Овим именовањима решена је интрига око судбине Николаја Цискаридзеа. Пошто овог лета московски Бољшој театар није продужио уговор са прима-балетаном трупе, а у њој је истакнути играч радио 21 годину, Николај Цискаридзе, по гласинама, требало је да стане или на чело Маријинског театра у Петербургу, или на чело трупе Кремљовског балета у Москви. Ипак гласине су биле неосноване. Између осталог, већ годину дана се говорило и о именовању Цискаридзеа за ректора Академије руског балета. И многима се то такође чинило неоснованим гласинама, макар из тог разлога што је у свести већине уметник нераскидиво везан за Москву, а не Петербург. У Московској академији кореографије он је учио и у московски Бољшој театар је примљен одмах по завршетку школовања. Ипак веж на првом сусрету са колективом петербуршке академије Николај Цискаридзе је напоменуо:

- Читавог живота сам био балетан Бољшог театра, без обзира на то што сам играо низ година и у Маријинском. Али овде су учили сви моји педагози. Сви од којих сам учио изашли су одавде.

Академија руског балета Ваганова заиста је била колевка за све педагоге Николаја Цискаридзеа: од њених дипломаца он је почео да учи балет још у родном Тбилисију, затим у Москви. Већ као балетан Бољшог театра посећивао је класу Марине Семјонове, легендарне представнице Вагановске школе. Између осталог, на рачун ове најстарије школе у Русији која је ове године обележила 275 година постојања, у последње време више пута се чула критика. На пример, шеф Маријинског театра маестро Валериј Гергијев изражавао је незадовољство припремом играча. Очигледно зато је министар културе Русије Владимир Медински, представљајући нове руководиоце колективу, подвукао:

- Постављамо задатак да Вагановска академија постане апсолутни светски еталон. Николај Цискаридзе, прихватајући овај „акциони план“, обећао је да ће учинити све да образовање које стекну студенти академије буде првокласно и потпуно као у совјетско време.

Наравно, када уметник почиње да се бави руковођењем, скептици по правилу сумњају у ефикасност таквог управљања. Али Николај Цискаридзе, чини се, спреман је на све. Он одавно није више само балетски уметник. Тренутно студира право и потпуно је сигуран у своју практичну жицу. Обраћајући се предавачима Академије Ваганове, Николај Цискаридзе је рекао о својој будућој дужности ректора:

- То је тежак посао и овде ми треба највероватније пожелети срећу. Ако будем имао питања, ви ћете ми увек помоћи.

Ипак ингрига око судбине Николаја Цискаридзеа није сасвим завршена. По правилима, ректора Академије руског балета Ваганове бира колектив образовне установе. Избори ће бити за годину дана. тако да је за сада Цискаридзе вршилац дужности ректора.

Олга Бугрова,