Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Руски пут у Србију

Руски пут у Србију

01-11-2013 11:21:55 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Пројекат Руси на Балкану који делује у оквиру издавачке куће Руски пут на бази фонда Руска емиграција који носи име Солжењицина, наставља свој рад на сакупљању књига на руском језику за Србију.

Последња тачка пријема различитих издања из Русије био је град Куршевац. Детаљније о томе говорио нам је руководилац пројекта Филип Кудјрашов.

- Зашто управо Крушевац? Ради се о томе што планирамо да у овом граду одржимо наредне Дане руског дечијег филма. Тим пре што је овај град везан за име цара Лазара, који је свој живот положио у бици србског народа са Турцима на Косову Пољу. Тамо постоји црква која представља узор моравске архитектуре. Желим још једном да истакнем да је 2012. године Крушевац потписао споразум са подмосковским градом Одинцово. Тачније, везе су нам прилично присне. И администрација града такође је позитивно расположена за односе са Русијом. Када смо тамо били, истог дана отварана је филијала једне од руских банака. Са нама су спремни да сарађују у свим областима: и у области бизниса, и у области културе. За централну библиотеку града Крушевца књиге су биле врло важан поклон. Било је очигледно да интересовање за руски не слаби, што нам је посебно пријатно. Многа издања они су већ регистровали у фонду. Део књига представљен је на фотографијама, део је склоњен у магацин. Али не сумњам да ће доћи време када ће оне бити доступне свима. Нико ни од кога ништа не планира да скрива.

Према речима Филипа Кудрјашова, за све време постојања пројекта Руси на Балкану у Србију је пошло за руком да се превезе укупно 3 хиљаде примерака. Што се тиче Куршевца, овамо су довезли сто издања. То су углавном књиге руских и совјетских аутора. Расподелом ових књига по Србији бави се координациони савет руских сународника у Србији под руководством Ирине Миљковић и србског одељења Фонда јединства православних народа под руководством Наталије Коцев.

Филип Кудрјашов је говорио о другом, ништа мање важном договору који је постигнут у оквиру посете Крушевцу.

- Договорили смо се са амбасадом РФ о телевизијском програму који је, како ми се чини, потребан Србији. Он ће бити приказиван под радним називом Прозор у Русију. Смисао је о томе да ћемо правити сижее од 15-20 минута о градовима Русије, приказивати њихово богатство, како културно, тако и економско. Не гарантујемо централне канале, али регионални су већ за то заинтересовани. Програми ће бити припремани на руском са титловима, пошто управо на тај начин тамо се приказује сва страна продукција. У крајњој линији знам да смо упутили неким руским губернаторима писма о том каналу. Многи нас већ контактирају, прецизирају које материјале треба послати. Надам се да ће до марта наредне године неколико емисија бити снимљено и послато у Србију.

О трајању пројекта Руси на Балкану и другим задацима говорио је руководилац пројекта Филип Кудрјашов. У студију Гласа Русије био је извештач Григориј Соколов.

Григориј Соколов,