Гринвалд напушта "Гардијан". АНБ се треба плашити

01-11-2013 10:54:28 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Колумниста лондонског "Гардијана", Глен Гринвалд, који је први почео да објављује открића "бегунца" из Агенције за националну безбедност САД Едварда Сноудена о глобалном праћењу АНБ, напушта лист.

31. октобра ће се у "Гардијану" појавити његова последња колумна. Међутим, то не значи да ће агенција моћи слободније да дише. Напротив, АНБ треба да је на опрезу: Гринвалд обећава нова открића тајних послова америчких обавештајних служби.

Гринвалд, који живи у Бразилу, у Рио де Жанеиру, саопштио је да је добио понуду каква се само једном у животу пружа новинару, и не може је одбити. У "Гардијану" саопштавају да ће се са великим жаљењем растати са таквим "златним пером".

Нема никаквих детаља о новом запослењу новинара. По неким подацима, ради се о новом листу, који ће објављивати велика открића и политике чланке. Гринвалд треба да формира канцеларију, којом ће руководити. Он, такође, намерава да заврши књигу о тајнама америчке обавештајне службе и специјалних органа.

О њеној садржини он, такође, ништа конкретно не говори. Међутим, није тешко погодити: АНБ се треба припремити за нове опасности. Према речима Гринвалда, он намерава да обавести јавност о ономе што још није знала.

- Могу само да кажем да АНБ има програме надзора о којима јавност још увек ништа не зна. Агенција стално унапређује своје техничке способности. Бацити светло на то, не наносећи, наравно, штету националној безбедности, ми се и спремамо.

46-годишњи Гринвалд - рођени је Њујорчанин. Правник (стручњак за уставно право САД ), блогер и аутор четири политичка бестселера о председнику Џорџу Бушу и закулисним радњама америчке председничке администрације. Али, до овог лета, његово име је било познато само међу професионалцима.

Након што је Гринвалд почео у јуну ове године да објављује у "Гардијану" открића Сноудена, за њега је чуо цео свет. Сада Гринвалда називају једним од светских мајстора истраживачког новинарства. Он сам сматра да се данас овај жанр може наћи у "Црвеној књизи", и да се за то треба борити. На "звиждаче" типа Сноудена, на новинаре који раде са њима и на читав тај жанр у Сједињеним Државама покренута је права хајка, каже Гринвалд.

Јавно тужилаштаво САД снажно намеће јавности идеју да ако новинар тесно сарађује са својим изворима информација, постаје готово саучесник у завери и злочинац. Са овим приступом, каже Гринвалд, можете до краја угушити слободу штампе.

- Америчке власти су сада дошле веома близу да се криминализује истраживачко новинарство. Али, као амерички грађанин ја се сећам првог амандмана Устава, који гарантује слободу говора и слободу штампе. Слобода да се грађани информишу о томе шта њима иза леђа ради влада. И ја ћу деловати у складу са словом и духом овог амандмана и испуњаваћу своју дужност новинара.

Гринвалд одбацује покушаје америчких власти да Сноудена, који је обелоданио методе рада Агенције за националну безбедност, представе као издајника, или као саучесника терориста:

- Сноуден је могао да прода све те тајне документе неким страним обавештајним службама и да живи у богатству до краја живота. Да је стварно желео да науди САД, он је могао да пренесе ове документе непријатељима САД. Ништа од тога није урадио. Он је схватио да је АНБ - злокобна тајна организација, која подрива лична, грађанска и политичка права, не само у САД већ и широм света. И сматрао је својом обавезом да то објави.

Чак и без Гринвалда, проблеми лондонског "Гардијана" са владом неће нестати. Британски премијер Дејвид Камерон је запретио листу судом, ако настави да објављује Сноуденове материјале о активностима америчких обавештајних агенција и њихових британских колега. Он је рекао у парламенту да се новина понаша "друштвено неодговорно". У августу, британске службе безбедности су натерале "Гардијан" да уништи хард дискове са Сноуденовим материјалима. Гринвалд је, међутим, рекао да су материјали одавно дистрибуирани преко више адреса. И, ако се Сноудену нешто и деси, они ће одмах бити стављени на Интернет. АНБ би требала, сматра он, да се заиста побрине о нашој безбедности.

Андреј Федјашин,