У Москви отворен форум Отворене иновације

31-10-2013 02:38:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Најновије технологије, ефикасни "стартапови" и перспективе међународне сарадње у области иновација разматрају експерти светске класе: у Москви је још једном отворен глобални дискусиони Форум Отворене иновације.

Предедник владе Русије Дмитриј Медведев који је посетио форум подвукао је важност међународне сарадње и конструктивног карактера иновационе делатности данас:

- Предлажемо да се гледа на иновациону делатност као на игру са позитивном сумом при којој управо кооперациона стратегија даје максимални добитак свим учесницима. Овде не може бити никакве изолационе тактике, зато што она никуда не води. Циљ је да се формира заједничка представа о технологијама будћности.

Како је истакао заменик председника владе РФ Аркадиј Дворкович, неопходност иновација у развоју руске економије данас не оставља сумње. Њихово увођење у домаћу индустрију у оквиру читаве Русије један је од приоритетних задатака наше државе:

- Претварамо наше институције развоја у систем који делује на територији Русије. У целини и Сколкови и друге организације престају да буду институције које су концентрисане на малом броју најнапреднијих региона, најнапреднијих градова. Оне ће деловати на територији читаве Руске Федерације. То је врло важан наставак оне делатности коју смо започели пре неколико година.

Поред осталог, увођење иновација може да да битан допринос осигурању нових радних места за руске грађане, у првом реду омладину, изјавио је у току форума председник фонда Сколково Виктор Векселберг. По његовим речима, "роад-шоу" за угледне експерте "Рашн Стартап Тур" који ће бити одржан наредне године, омогућиће да се отвори до сто хиљада нових радних места.

- Верујемо у иницијативу, верујемо у омладину, верујемо у привреднике који поседују изузетне идеје и спремни смо да их подржимо. Председник је изнео програм о отварању 25 милиона нових радних места, мислим да се он свима чини амбициозним и недостижним. Али ако у току једне туре успемо да подржимо отварање 10 хиљада нових компанија, да их помножимо бар на 10 људи, то је сто хиљада савремених прогресивних напредних радних места. Само за годину дана, само у тој ниши.

Према мишљењу страних експерата, једна од главних компонети успеха Русије у сфери иновација је људки потенцијал. Његово паметно и ефикасно коришћење омогућиће да се у догледној будућности руска наука и индустрија изведе на квалитативно нови ниво.

Форум ће трајати до 2. новембра. За то време учесници ће одржати на десетине панел дискусија и округлих столова у току којих ће бити размотрен широк спектар питања увођења иновација у различите сфере живота – од образовања и науке до одбране и безбедности.

Григориј Малењин,