САД, да ли се чујемо? Пријем!

30-10-2013 10:07:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Авганистанска страна за сада није спремна да усагласи пружање војницима будућег контигента САД у Авганистану правни имунитет. Ово одлагање у току преговора о билатералном америчко-авганистанском споразуму може да буде камен спотицања за будућу мисију НАТО-а у Авганистану, која треба да стартује 2015. године после повлачења снага коалиције из земље. Европски савезници из алијансе чекају од старијег партнера сигнал без којег не могу да доносе сопствене одлуке.

САД, да ли се чујемо? Пријем! Под таквим ироничним насловом немачки Ди Тагесцајтунг је објавио ових дана коментар посвећен перспективама будуће мисије НАТО-а у Авганистану. Лист цитира изјаву шефа немачког одбрамбеног ресора Томаса де Мезјера. Ако се, по његовим речима, преговори заврше успехом, немачка страна, како се он изразио, биће рада да потврди свој предлог о размерама учешћа у новој школској мисији НАТО-а у Авганистану. А ако не, онда не, суво је додао немачки министар. Судећи по карактеру изјава де Мезјера, немачки савезник из НАТО-а са тешкоћом крије незадовољство насталом неодређеношћу.

И не ради се само о традиционалној привржености Немаца реду. И чак не толико о томе што, рецимо, по резултатима анкетирања изведеног у октобру од стране немачког института Еминид, 68% анкeтираних назвало је авганистанску мисију НАТО-а неуспешном. Најважније је да је немогуће донети одлуку о бројности будућег контигента Бундесвера у Авганистану без америчко-авганистанског споразума. Одређење статуса немачких војника у Авганситану зависиће од статуса америчких војника. Британски колега де Мезјера – Филим Хемонд, такође је изразио наду да су за неопходност споразума заинтересоване све стране.

А у међувремену гломазна војно-бирократска машинерија НАТО-а наставља да се креће планираним колосеком. Ових дана немачки недељник Шпигл је објавио тајни документ на 24 стране под назиовм Анализа стратешког планирања, усвојен на недавном састанку министара одбране земаља НАТО-а у Бриселу. Реч је управо о будућој мисији алијансе у Авганистану. Посебних тајни документ не садржи. Он још једном подвлачи да нова мисија неће бити једноставан наставак претходне и да војници будућег контигента никако неће учествовати у борбеним операцијама.

Занимљивија је оцена актуелне ситуације. А она не радује. Промене набоље аутори документа не виде. Стратешки простор по њиховим речима и даље је нестабилан. Руководство земље је исто тако осетљиво у погледу злоупотребе власти и корупције. Нема никаквих перспектива ни за слабљење снаге талибана до 2015. Зато документ нуди учесницима нове мисије да осигуравају заштиту својих војних саветника сопственим снагама. Да ли ће уопште доћи до нове мисије НАТО-а зависи од авганистанске стране, резимира Дер Шпигл.

Шеф одељења за европску безбедност Европског института Дмитриј Данилов сматра данашњу ситуацију у Авганистану врло замршеном.

- После одласка негативни сценарији могу да се одвијају врло брзо и непредвидиво. Зато је природно што авганистанска власт покушава да добије на неки начин максимум гаранција у овој ситауцији и да направи својеврсне варијанте за повлачење. Америка има прилично ограничене могућности за неко маневрисање. Сложеност у односима са партнерима и унутрашњи проблеми тешко да ће омогућити Обами да предузима решења која се разилазе са већ означеним оријентирима.

У међувремену из Авганистана стижу иста саопштења о случајевима самовоље и насиља од стране локалне полиције против сопственог становништва, о нападима авганистанских војника на своју западну браћу по оружју. А европљани још увек очекују сигнал од свог старијег атлантског партнера.

Олег Севергин,