Рауф Саад: "САД не знају шта да раде са ситуацијом у Египту"

30-10-2013 09:43:45 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Низ политичких криза, које су потресле Египат последњих неколико година, као и разочарање у пријатељство Запада, приморале су Арапску Републику да преиспита правац своје спољне политике. Сада, Каиро намерава да обрати више пажње на изградњу односа са земљама источно од Атлантика, пре свега - са Русијом. О томе шта Египат подстиче на тешњу сарадњу са нашом земљом, за " Глас Русије" говори бивши египатски амбасадор у Русији Рауф Саад.

Што се тиче односа Египта са Западом, они су, по мишљењу Рауфа Саада, пре свега са Вашингтоном, озбиљно дискредитовани нејасном и контрадикторном позицијом у односу на промену власти у Арапској Републици Египат. Саад је нагласио да су Сједињене Државе заинтересоване за останак на власти организације " Муслиманска браћа" у својству генератора нестабилности, и изненадни пад режима Мохамеда Мурсија довео их је у конфузно стање:

- Ја лично мислим да се САД веома колебају, веома су узнемирене, и револуција у Египту, која је изненадила цео свет, ставила је Сједињене Државе у незгодан положај. Оне већ не знају где да иду и шта да раде.

Американце је лако разумети: они су у "Муслиманској браћи" изгубили погодан инструмент за управљање египатском политиком, и њихов утицај у региону је нешто ослабљен. Сада је главни задатак Египта - без одлагања изградити своју самосталну политику:

Ако се при решавању проблема у нашој земљи будемо ослањали на страна мишљења, планове или страно мешање - то може имати опасне последице. Потребно је све решити унутар земље. Најбољи одговор, који објашњава и штити народ Египта - почети унутра земље са решавањем питања стабилности, безбедности и развоја земље у свим областима, посебно у области безбедности и економије.

При том, бивши амбасадор је истакао важност приближавања Египта и Русије. Првенствено због тога што Москва има јасан вектор развоја дијалога са државама Блиског истока, сматра неприхватљивим ширење радикалног ислама и има принципијелни став о ситуацији у Сирији:

- Русија веома добро схвата и зна каква се заиста претња надвила над регионом. То, такође, објашњава положај Русије у односу на стање у Сирији. То је генерално мудра и разумна одлука, која показује разумевање дешавања, политичка размишљања, ставове, анализе, осећања и психологију народа.

Рауф Саад је изразио наду да ће се ситуација у Египту ускоро стабилизовати и да ће становници Русије, као и до сада, моћи да проведе свој одмор на обали Црвеног мора, без страха за своју безбедност.

Григориј Миленин,


КАТЕГОРИЈЕ