Јанукович не пушта Тимошенко на лечење у иностранство

28-10-2013 09:08:48 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Украјини, председничка комисија за помиловање није узела на разматрање апел представника Европског парламента у вези бившег премијера Украјине, Јулије Тимошенко. Њен адвокат Сергеј Власенко, саопштио је у интервјуу за „Глас Русије“, да је Парламент Украјине одлучио да на следећој пленарној недељи размотри три законска нацрта, којима се дозвољава лечење у иностранству лица осуђених на издржавање затворске казне

Одговарајуће решење добило је подршку 367 посланика, док је минимално било потребно 226 гласа. Наредна седница биће одржана 5-8. новембра.

Председничка комисија за помиловање у четвртак није узела на разматрање питање о помиловању Тимошенко. Наредна седница одржава се тек у новембру. Зашто је поново одлучено о одлагању овог питања?

- Као прво, да би Виктор Јанукович имао правни основ за потписивање одлуке о помиловању Јулије Тимошенко, није потребно никакво заседање комисије, јер је комисија саветодавни орган председника. Као друго, Устав Украјине, који даје председнику земље право потписивања одлуке о помиловању, не предвиђа никаква ограничења. Односно, заседање комисије о помиловању,- то је заседање саветодавног органа и његова одлука није обавезујућа. Комисија може рећи „не“, а председник – „да“. Комисија је орган који апсолутно зависи од председника и урадиће све, како каже Виктор Јанукович. Зато се то може оценити само као демонстративно одсуство жеље за решавање питања.

Према званичном саопштењу комисије, она има на разматрању преко 50 молби, које су у вези са помиловањем Јулије Тимошенко. Међу њима је и молба, коју су потписали преко 170 посланика Украјине, као и апел за помиловање, који су потписали представници мисије Европског парламента, бивши председници Пет Кокс и Александар Квасњевски.

Јулија Тимошенко се сложила са варијантом делимичног помиловања. Шта подразумева ова дефиниција?

- Ову изјаву Тимошенко је дала 4. октобра, одмах након добијања званичне понуде мисије Европског парламента. Решавање питања изборног политички мотивисаног правосуђа је један од критеријума, који је утврдила Европска унија за потписивање споразума о Придруживању Украјине и ЕУ. Данас овај критеријум није испоштован. У том циљу у Украјини ради мисија Европског парламента, у чијем саставу се налазе бивши председник Европског парламента Пет Кокс и бивши председник Пољске Александар Квасњевски. Ова мисија је једини овлашћени европски орган, који контролише испуњавање овог критеријума ЕУ. Из тог разлога мисија је израдила и понудила компромисну варијанту. Када мисија поднесе Виктору Јануковичу апел за помиловање Јулије Тимошенко са потписима Пета Кокса или Александра Квасњевског, председник по основу овог поднеска треба да потпише одлуку о помиловању. Након тога, Јулија Тимошенко, како је она саопштила, практично одмах путује у Немачку на операцију. Уз то је она јасно изјавила да нема намеру да тражи политички азил, да се крије у иностранству, да је она била, јесте и биће активан украјински политичар.

Раније је било речи о великој новчаној казни. Да ли та опција још увек постоји?

- У целини, пресуда по предмету гасних уговора је апсурдна, и нема никаквих основа. У извештају специјалног изасланика Парламентарне скупштине Савета Европе (ПАСЕ) господина Питера Омцига о раздвајању кривичне и политичке одговорности, поштено се констатује да је за обрачун са Тимошенко био искоришћен облик кривичног поступка, да би се извршио обрачун са политичким опонентом. Тако да је све, што је наведено у пресуди – правна абракадабра, у којој изостаје сваки смисао.

Како је била обрачуната такозвана штета? Узета је цена на гас 2008. године, цена на гас 2009. године, обрачуната разлика, и било је речено да је то износ те штете, о којој стално говоре влада Азарова и Виктор Јанукович лично. То је апсурд. Зато Јулија Тимошенко, наравно, не признаје ову новчану казну. Ми ћемо се борити и против овог дела пресуде у Европском суду за људска права, и очекујемо, да ће Европски суд за људска права бити на нашој страни.


КАТЕГОРИЈЕ