Против прања новца се Русија бори боље него САД

25-10-2013 09:47:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија је међу лидерима борбе против спровођења незаконитих финансијских операција. Успеси борбе на том пољу је високо оценио одговарајући међународни ресор. Зато је Русија било преведена на блажи режим мониторинга него САД и Јапан.

Почетком 2000-их година Русија се налазила на црној листи земаља, које се недовољно активно боре против прања криминалних прихода. Међутим, већ 2003. године она се прикључила Међународној групи разраде финансијских мера за борбу против прања новца (ФАТФ). Није прошло узалуд 10 година. Захваљујући предузетим мерама данас се Русија налази међу лидерима по питању усавршавања система супротстављања прању новца и финансирању тероризма. То потврђује одлука ФАТФ да јој пружи блажи режим мониторинга. Од сада Русија мора да реферише о успесима борбе против легализације криминалних прихода и финансирања тероризма не сваке године, већ једном у две године. То је праведно, сматра проректор Руске академије народне привреде и државне службе Александар Сафонов.

- У руском законодавству су мере доста строге. Довољно је да се каже да је код нас практично одсутна банкарска тајна. У принципу органи, који контролишу токове средстава, имају приступ према било којим оперативним информацијама о рачунима грађана. Ако они имају питања, повезана с извором настанка тих средстава, то имају могућност да добију те информације и обраде их.

Ублаживање режима мониторинга је озбиљан показатељ. У читавом свету нема много земаља, које су у истој групи с Русијом. Например, Јапан се налази у појачаном режиму. То значи да његову борбу против прања новца контролишу специјалне комисије, које редовно посећују ту земљу. САД такође нису заслужиле блажи режим. И то, како уверава члан комитета Државне думе за буџет и порезе Евгениј Фјодоров, РФ и САД се крећу у различитим правцима.

- Њихов је проблем само у једном: они спроводе политику квантитативног ублаживања. Односно, САД штамапају новац у лудим количинама. Смањују нормативе банкарског и финасијског надзора да би се тај новац могао да се савлада. Само наштампати новац није довољно. Треба да би банке имале право да тај новац разместе, конзумирају итд. Ради тога се смањују нормативи контроле. Русија се креће путем строже, а САД блаже контроле.

Превод Русије на двогодишњи режим мониторинга побољшава њен имиџ на међународној арени. Међутим, ублажени режим контроле није само признање квалитета рада државних органа, већ и банака, оне ће моћи да имају од тога одређену корист. Вероватно ће страни контрагенти руских банки имати према њима веће поверење.

Артем Кобзев,