Запад-Русија: информативна топовска паљба

24-10-2013 06:43:44 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Тешка рука Русије притиска суседе, Ситуација у Русији блиска државном удару, Путин се бори против НКО, Москва мора да промени методе спољне политике. То су неки наслови чланака западних медија последњих недеља. Антируска информативна ланчана трака се активирала после недавне дипломатске победе Русије у сиријском питању, мада та ланчана трака није застала ни раније: хладни рат на информативном пољу није престао ни за један дан, истичу експерти.

Информативни рат је појава стара као свет. Још антички аутори су детаљно описивали изоштрене агитационе кампање, уз чију помоћ су политичари из старог доба покушавали да деморализују противнике.

Савремена Русија, која заузима осмину копна земаљсе кугле и има другу по снази армију у свету, мора да се бори и на информативном пољу. Главни противници су такозване земље Запада, нарочито САД и Велика Британија. Антируска агитација се састоји у покушају убедити грађане Русије у правичност идеја, које одговарају Западу. Главна идеја је једноставна. У Русији је лоше апсолутно све: председник је диктатор-реваншиста, влада је неспособна, економија је пропала – и даље редом према списку. Што се тиче Запада - он је бескрајно развијен и цивилизован. Тамо је више слободе, више реда, више новаца, а чак и доброте.

Вајда од такве информативне поруке има неколико праваца: то је подршка других идеја, које полазе од мудрог Запада, то је тежња да се гласа ногама, емигриравши у неку западну земљу.

Топови у борбама између светских сила понекад ћуте, док канонада информативних борби никада не мирује. Чињеница је: Русија и ЕУ се налазе у стању хладног рата. Арена супротстављања је широка: ту су Сирија, земље, које су на раскрсници – ЕУ или Царински савез, несугласице у схватању демократских слобода, - каже међународни велемајстор, политиколог Алексеј Кузмин.

- Реалне политичке кораке можемо да упоредимо са стратешким маневрисањем, а нападе медија са тактичким операцијама на шаховској табли. Један од главних шаховских постулата гласи: Тактика у служби стратегије. Односно, испади тактичког карактера морају се остваривати у оквиру дубоко смишљене стратешке линије. То одлично познају војсковође хладних ратова. Никога не сме да превари неки дисонанс између иначе уздржаних акција лидера земаља и бесомучно непријатељске кампање медија. То су карике јединственог стратешког плана, који су вашингтонски стратези предали Бриселу, а који у некој мери подржавају европски играчи.

Психолошки аспекат у шаху је један од најважнијих. Супростављање карактера почиње приликом руковања уочи партије. Наставља се оно не само у време игре, већ и конференције за штампу. Главни циљ иступања пред новинарима је убедити супарника у безнадежност претензија на победу у партији, турниру, светском првенству.

Дакле, нема ништа чудно, што после руског дипломатског тријумфа у Сирији у западним медијима су се сетили уходаних шема медијског притиска, - сматра и међународни велемајстор и аналитичар Владислав Ткачев.

- У хору антируских гласова се могу чути и избалансирана мишљења. Например, у италијанској La Stampa иступио је познати посматрач Роберто Тоскано. Према његовом мишлењу, политичка победа Путина у хемијском разоружавању Сирије није једини случај. Те догађаје треба посматрати као резултат доследне политичке стратегије Русије. Како да Русија врати утицај, да ли те тежње одговарају интересима Европљана и Италијана? – пита Тоскано, те одговара: руски лидер је абициозан, али не пати од маније величине. Путин је схватио да је дипломатија за његову земљу једини начин да одбрани своје интересе и побољша имиџ.

Дакле, свако сам одлучује да ли вреди веровати опусу западних експерата. Наши аналитичари подсећају: огорченост напада противника после партије најбоље сведочи да се за вас догађаји на шаховској табли развијају добро.

Игор Силецки,