Свака озбиљна политика почиње од свести о реалности

24-10-2013 06:07:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


О том базичном принципу прилаза РФ решењу најактуелнијих проблема у ексклузивном интервјуу Гласу Русије изјавио је учесник одржаног недавно у Верони Другог Евроазијског Форума Иновације и међународна интеграција, Државни секретар Савезне државе Русије и Белорусије Григориј Рапота.

Рапота има огромно искуство у различитим областима државне делатности. Он је члан Координационог савета удружења Пословни савет ЕВРОАЗЕС, недавно је био Генерални секретар Евроазијске економске заједнице, генерал-пуковник у оставци, бивши заменик Директора Спољне обавештајне службе, заменик Секретара СБ РФ.

Григорије Алексејевићу, у свом иступању на Другом Евроазијском Форуму Иновације и међународна интеграција у Верони Ви сте рекли да су руско-белоруски односи у оквиру јединствене Савезне државе својеврсни полигон за развој широког Евроазиског пројекта Русије. Судећи по свему, небо над тим полигоном није без облака, како би се желело. Рецимо, недавно је председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио да рачуна на укидање од 1. јануара 2014. године царина на извоз нафтних деривата од руске нафте. А то је износ од 4 милијарде долара.

Према његовим речима, у противном случају Минск неће моћи да даље учествује у Царинском савезу, ако не буде имао од њега економски ефекат.

Реагујући на ту изјаву, један од блогера тврди да и Царински савез, и ЕврАзЕС су бедне идеје, жалосне копије ЕУ и покушај компромиса између интереса Русије и локалних кнезова. Русији је тобоже потребно коренито преформатирање – политичко, економско и територијално. Слажете ли се с таквом оценом или имате другу?

Поменути блогер је просто неписмени човек. Не желим да коментаришем његово мишљење. Оно је смешно. То није мој ниво дијалога.

Што се тиче изјаве Александра Григорјевича Лукашенка, он је изнео одређени став. То је став шефа државе. Дакле, морамо да га узимамо у обзир у даљем раду.

Погледаћемо шта се може учинити да би став председника Белорусије нашао одраз у заједничким договорима, пре свега у оквиру дијалога на нивоу или председника, или премијера. Можда ће бити дат налог неким министарствима и ресорима да разраде ту тему.

Ми, стални Комитет Савезне државе, видимо свој задатак у томе да би створили повољну атмосферу за такав дијалог. Тамо, где је то неопходно, учествоваће експерти ради налажења заједничког става. То је наш прилаз. Видићемо, шта ће од свега тога испасти.

Григорију Алексејевичу, ускоро у свету може настати нови трговински монструм. У јулу 2013. године САД и ЕУ су почеле да спремају споразум о формирању трансатлантског трговинског савеза. Захваљујући њему, како уверавају европски чиновници. обим глобалне економије мора да се повећава годишње за 100 млрд евра. Међутим, проблем је у томе, што ће, изгледа, САД и ЕУ увести високе стандарде квалитета за увоз из земаља у развоју.

У овом случају ће за компаније са тржиштима у развоју негативни ефекат од сувишних бирократских захтева бити већи од позитивног ефекта у вези са отвореним границама. Најпогођенија ће бити роба из Кине, Индије и Русије, – прогнозирају неки експерти.

Да ли Вас забрињавају такве прогнозе? Или можда сматрате да ће Русија успети да се ефикасно супротстави тим изазовима, активно развијајући Евроазијски пројекат. Између осталог, Савезну државу Русије и Белорусије?

Схватате ли, постоје неке тенденције у развоју узајамних односа. Између осталих, међу крупним међудржавним заједницама. У овом случају говорите о САД-ама и Европи. Мислим да РФ, влада Русије морају да ове изазове сматрају као неку реалност, те промисле комплекс мера, које би онемогућиле да се наша економија нађе у неучинковитом положају. То је све. Како се конкретно решава то питање је проблем стручњака. Нисам такав познавалац ове теме да бих давао неке препоруке.

У сваком случају, шта Ви мислите, није ли то измишљени проблем?

Ниједан проблем није измишљен. Ако буде потписан такав споразум, он ће постати реалност – економска и политичка реалност, коју треба узимати у обзир. Свака озбиљна политика почиње од свести о реалности. Зато је то посао за економске умове.

Александар Прохоров,


КАТЕГОРИЈЕ