Споразум Украјине с ЕУ поткопаће њене односе с Москвом

23-10-2013 03:24:25 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


24. октобра ће се председник Русије Владимир Путин срести с председником Украјине Виктором Јануковичем. На дневном реду је тема потписивања од стране Украјине Споразума о удруживању с ЕУ и последица тог корака за руско-украјинске односе. Не вреди рачунати да ће у односима Москве и Кијева све остати по старом, сматра заменик директора Руског института стратешких истраживања Тамара Гузенкова.

Уочи сусрета лидера Русије и Украјине помоћник руског председника Јуриј Ушаков је у разговору с новинарими истакао да питање потписивања од стране Украјине споразума с ЕУ угрожава читав комплекс наших односа, те ће, природно, председник у некој мери обухватити то питање.

У вези са тиме Тамара Гузенкова истиче да Украјина све до сада није изабрала сопствени национални пројекат. Зато данашње руководство жели да се прикључи европском пројекту ради тога да би му преписивали готове рецепте, давали детаљно расписана упутства. Истовремено је Украјина уствари приклештена. Њој је потребно да успостави тесне контакте с ЕУ и при томе успе, а да се не посвађа с Царинским савезом, нарочито с Русијом. У случају потписивања споразума с ЕУ Кијев тешко да ће успети да сачува односе с Москвом, седи на две столице истовремено, - сматра експерт.

- Ове ће се столице одмакнути једна од друге већ сутрадан после потписивања тог споразума, за растојање, недостижно да би се на њима седело. Реч је о покушају његовог убрзаног увођења. Сутрадан ступају на снагу зона слободне трговине, захтев за испуњавање одговарајућих стандарада, регламената, предвиђених за документе такве врсте.

При томе ће се Украјина суочити не само са повластицама, које пружа удруживање с ЕУ, већ и строгом дисциплином извршавања одлука, усвојеном у Европи, - истиче експерт.

- Неће успети да се живи онако, како се живело раније, јер ЕУ ће строго пазити на то и тражити да би се регламенти и захтеви испуњавали. Свакако, Украјина ће морати да другачије гради односе с ЕУ, Царинским савезом и Русијом. Не сме се рачунати на период неког распуста, што се тиче обавеза, надати се на то да се ништа неће променити.

Ради тога да се коначно определи, Кијев има 5 недеља. Потписивање споразума с ЕУ је предвиђено на редовном самиту ЕУ у Вилњусу, који ће бити одржан 28.-29. новембра.

Андреј Иљашенко,